Region

26. godišnjica ubistva romskog dječaka: U Beogradu osvanuo mural posvećen Dušanu Jovanoviću

Dušan Jovanović zaslužuje da dobije ulicu u Beogradu kako se ovakvi događaji nikad ne bi ponovili, rekao je predstanik Foruma Roma Srbije.

Na 26. godišnjicu ubistva romskog dječaka Dušana Jovanovića u Beogradu je osvanuo mural sa Dušanovim likom.

Mural je osvanuo na zidu u beogradskom naselju Mirijevo. Uz njegov portret ispisana je poruka “Pamtimo Dušana” i datum rođenja i smrti dječaka: 1.8.1983. – 18.10.1997.

Trinaestogodišnjeg Dušana Jovanovića su do smrti pretukla dva pripadnika neonacističkog “skinhead” pokreta ispred zgrade u kojoj je živio u Beogradskoj ulici. Razlog da presretnu i brutalno pretuku dječaka bila je njegova boja kože.

Predstavnik Foruma Roma Srbije Dejan Marković je rekao da je dječak Dušan Jovanović stradao samo zato što je Rom, kao i da je ta tragedija pogodila ne samo romsku zajednicu već i cijelo društvo.

“Dušan Jovanović zaslužuje da dobije ulicu u Beogradu kako se ovakvi događaji nikad ne bi ponovili”, rekao je Marković.

Filip Hasković iz Opre Roma Srbija povodom godišnjice je kazao da je ubistvo Dušana Jovanovića ostavilo dubok trag u obje zajednice – i romskoj i srpskoj.

„Možemo ga gledati kao posljedicu društveno-političkog aspekta gdje je postojao veliki jaz, i ekonomska podijeljenost, čime je ostavljen prostor za stvaranje pojedinaca i grupa koje su njegovale nacističku ideologiju“, ukazao je on.

To je, kako je dodao, trajalo više godina, država je imala druge prioritete, a „neonacisti su rasli i pravili akcije na koje niko nije reagovao“.

Hasković je podsjetio da su neonacisti, osim Dušana Jovanovića, na smrt pretukli i glumca Dragana Maksimovića.

„Kada bismo pogledali današnji kontekst što se tiče rasizma, i dan danas postoji“, rekao je Hasković, ali i poručio da se ne treba fokusirati na negativno ni u većinskoj, ni u manjinskoj zajednici, već da treba gledati kako da iskoristimo zajedničke resurse da pokrenemo društvo naprijed.

„Mi se obraćamo onima koji su na položajima gdje se odlučuje o našoj budućnosti, našoj zajednici. Mi želimo da imamo institucionalnu podršku. Romska zajednica je jako mlada, imamo ogromne resurse, kapacitet da krenemo naprijed“, poručio je Hasković.

Podsjetimo, tada 13-godišnji Dušan Jovanović izašao je 18. oktobra 2007. godine da kupi sok, ali su ga u Beogradskoj ulici, u centru grada, gdje je živio, presrela dvojica maloljetnika i pretukla na smrt.

Neonacisti su dječaka udarali cokulama u glavu, ali i komadom oluka koji su odvalili.

Počinioci su bili osuđeni na maksimalnu kaznu od deset godina maloljetničkog zatvora, da bi im kazna kasnije bila umanjena i poslije šest godina su uslovno pušteni na slobodu.

Nevladina Inicijativa A11 je 2022. godine u Gradskoj upravi glavnog grada Srbije podnijela prijedlog da park u takozvanoj Mitićevoj rupi kod Trga Slavija, u neposrednoj blizini Dušanove kuće ponese ime po njemu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button