Novosti

Zakazano rušenje objekta na Gorici: Romska porodica ostaje bez doma

Za petak, 17. maja, zakazano je rušenje objekta koji pripada romskoj porodici, a koji se nalazi na lokaciji Crni Vrh, odnosno u naselju Gorica.

Za petak, 17. maja, zakazano je rušenje objekta koji pripada romskoj porodici, a koji se nalazi na lokaciji Crni Vrh, odnosno u naselju Gorica.

Vlasnica ovog objekta je Alma Tahirović.

„Živim u romskom naselju Crni Vrh – Gorica. Prije tri godine načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić nas je obavijestio da bi trebalo da se ruše tri objekta. U jednom o tih objekata ja živim“, kazala je Tahirović za Newipe.

Pojasnila je da je riječ o malom objektu od oko 30 kvadrata, odnosno kućici od čvrstih materijala. Druga dva objekta imaju izlivene temelje. Svi objekti su građeni prije dvanaest ili trinaest godina.

„Imali smo sastanak sa načelnikom i on nam je rekao da, ako ne dozvolimo rušenje, oni će ipak srušiti tako da bismo mi bili prinuđeni da platimo troškove. Ako pristanemo, onda ćemo imati neku nadoknadu. Mi smo uložili žalbu, ali nažalost, ništa od toga nije dalo rezultat“, pojasnila nam je Tahirović.

Prije nekoliko dana dobili su rješenje od Općine da će u roku od 15 dana sve biti srušeno.

„Opet smo sa advokatom poslali žalbe, ali nažalost nisu uvažene. Saznali smo da je ta zemlja sa našim objektima prodata ali mi nismo zvanično obaviješteni. Mi smo starosjedioci, zašto nas tjeraju iz naše mahale, gdje ćemo živjeti, hoćemo li razapeti šatore ispred Općine pa nek nas zatvore. Rođena sam tu prije 61 godinu i šta sad!? Ne znam zašto smetamo, ne tražimo nikakvu pomoć i ne uznemiravamo nikog“, poručila je Tahirović.

Newipe je poslao upit Općini Centar, s molbom da pojasne zbog čega se ruše ovi objekti, ali odgovor nismo dobili do trenutka objave ovog teksta.

Podsjetimo na sličan slučaj koji se desio 2019. godine kada je na Gorici srušena kuća Ramize Fejzagić, nakon što je odbijen zahtjev da joj se da urbanistička saglasnost. Ovaj slučaj izazvao je mnogo reakcija u cjelokupnoj javnosti. Mnogi su se tada pitali zbog čega se od svih objekata u Sarajevu koji nemaju sve dozvole, a kojih je ogroman broj, ruši baš ova kuća. Ukazali su na to da kada bi se ovaj zakon primijenio jednako na sve, bilo bi srušeno hiljade objekata širom Sarajeva. Osim toga, sporno je zbog čega je njoj odbijena urbanistička saglasnost.

Također, zanimljivo je da se sve ovo dešava u neposrednoj blizini luksuznog kompleksa Park Residence koji je u izgradnji. Postavlja se pitanje kako je investitor ovakvog kompleksa mogao dobiti sve dozvole, a starosjedioci koji tu žive decenijama ne mogu ostati u svojim kućama.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button