Novosti

Projekat “Raspjevani junaci: Od margine do glavne bine“: Koncert grupe Kal u Sarajevu u okviru turneje „U RITMU PIŠTALJKE“

Besplatni koncert grupe Kal i tribina Pištaljke u Sarajevu će se održati u subotu, 18. maja u klubu Jazzbina, od 19 sati.

Portal Pištaljka se udružio sa Romskim kulturnim centrom i Asocijacijom mladih Roma AKSIOM na projektu „Raspjevani junaci: Od margine do glavne bine“ radi širenja ideje uzbunjivanja u romskoj zajednici koja je jednako ranjiva kao i uzbunjivači.

Ova inovativna saradnja koja kombinuje muziku, novinarstvo i aktivizam potrebna je da bi se obje grupe izborile za pravedniji položaj u društvu.

U okviru projekta “Raspjevani junaci: Od margine do glavne bine“ organizujemo regionalnu turneju “U ritmu Pištaljke” tokom koje će se održati serija Pištaljkinih tribina i koncerata grupe Kal, najpoznatijeg romskog benda na Zapadnom Balkanu. Na tribinama će govoriti novinari, lokalni uzbunjivači i predstavnici lokalnih romskih udruženja, s ciljem razmjene iskustava o problemima koji prate kako uzbunjivače, tako i romsku zajednicu kao manjinsku grupu u društvu. Nakon debata, održat će se koncerti.

Besplatni koncert grupe Kal i tribina Pištaljke u Sarajevu će se održati u subotu, 18. maja u klubu Jazzbina, od 19 sati.

Publika će imati priliku da čuje autentičnu muziku koja spaja različite žanrove i nastaje kao spoj ritma Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom i popom.

Koncertu će prethoditi tribina u organizaciji Pištaljke na kojoj će govoriti Dragana Matović i Vladimir Radomirović novinari i osnivači Pištaljke, organizacije koja se već 14 godina uspješno bori za prava uzbunjivača gurnutih na marginu društva zbog suprotstavljanja korupciji i nezakonitostima. U razgovoru će učestvovati i osnivač Asocijacije mladih Roma i urednik portala Newipe Dalibor Tanić.

Publika će moći i da čuje iskustva uzbunjivača iz Sarajeva Višnje Marilović i Emira Mešića.

Projekat “Raspjevani junaci: Od margine do glavne bine” je podržan od strane Britiš kaunsila (British Council), a realizuje se u okviru projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” (CC4WBs) koji finansira Evropska unija. Cilj ovog projekta je unaprjeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Regionalna turneja, koja je počela prošlog vikenda događajima u Nišu, Skoplju i Leskovcu, poslije Sarajeva se nastavlja u Bijeljini.

Ulaz je besplatan!

Pištaljka

Pištaljka je jedini portal na svijetu koji objedinjuje rad novinara i advokata u cilju istraživanja korupcije i zaštite uzbunjivača. Tokom četrnaestogodišnjeg rada, Pištaljka je objavila preko hiljadu potpuno dokumentovanih istraživačkih tekstova o korupciji a do sada je pred sudom zastupala više od 130 uzbunjivača. Inicirala je i učestvovala u pisanju Zakona o zaštiti uzbunjivača, a od tada redovno radi na njegovoj primjeni. Pištaljka drži i obavezne obuke sudija za primjenu zakona, tužilaca, ovlašćenih lica za prijem uzbunjivačkih prijava, advokata i novinara. Takođe, bila je inicijator i dio srpske delegacije za donošenje prve Rezolucije za zaštitu uzbunjivača u Ujedinjenim Nacijama.

Grupa Kal

Muzička grupa Kal oformljena je 1996. godine u Valjevu. Kreatori eklektičnog zvuka koji nastaje simbiozom raznolikih muzičkih žanrova, poput muzike Zapadnog Balkana, svinga, džeza, bluza i popa. Bend Kal godinama u nazad kroz svoju muziku predstavlja kulturu romskog naroda, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Romski kulturni centar

Romski kulturni centar- RKC od osnivanja 1998. godine radi na produkciji, promociji i difuziji romske kulture. Ciljevi udruženja uključuju: borbu protiv anticiganizma, pozicioniranje romske kulture u mejnstrim kontekstu, rebrendiranje romske nacije korišćenjem romske umetnosti, promociju tolerancije i suštinskog razumevanja između Roma i ne-Roma, podizanje svijesti među srpskim i evropskim institucijama i kreatorima javnih politika o ulozi romske kulture u procesu promovisanja tolerancije i razumijevanja između romske i neromske populacije.

Asocijacija mladih Roma

Asocijacija mladih Roma “AKSIOM“ osnovana je krajem maja 2020. godine, prvenstveno kao organizacija koja će raditi na promociji i zastupanju interesa romske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Osnovna potreba da se osnuje Aksiom bila je pokretanje portala Newipe, koji je najprepoznatljiviji projekat organizacije. Kroz medijsko izvještavanje, praćenje aktuelnih dešavanja na državnom i lokalnom nivou, Newipe donosi sadržaj koji se poklapa sa osnovnom strategijom organizacije. Kroz sadržaje se takođe promovišu kulturna baština i istorija Roma, što se može vidjeti kroz veliki broj tekstova koji su objavljeni na Newipe-u.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button