Novosti

Srušena kuća na Gorici, Alma Tahirović ostala bez doma

Alma sada, kako tvrdi, neće imati gdje spavati u Sarajevu. Ona ima djecu u inostranstvu kod kojih povremeno odlazi. No, u Sarajevu joj je ovo bio jedini dom.

Službenici KJKP Rad danas su, po nalogu Općine Centar, srušili kuću koja pripada Almi Tahirović, a koja se nalazila na lokalitetu Crni Vrh, odnosno u naselju Gorica koje naseljavaju uglavnom Romi.

Ovo se dešava nakon što su ove sedmice srušena tri objekta, među kojima je i jedan koji je pripadao Dervi Sejdiću, o čemu je Newipe izvještavao.

Razlika je u tome što Alma sada, kako tvrdi, neće imati gdje spavati u Sarajevu.

Ona ima djecu u inostranstvu kod kojih povremeno odlazi. No, u Sarajevu joj je ovo bio jedini dom.

„Kad dođem tu, gdje ću biti, gdje ću spavati, kod komšija? To je godinama romsko naselje, tu Romi žive, kako će oni sad iskorijeniti Rome odavde?  Mi smo iz Sarajeva, tu smo rođeni. Dedo mi je rođen ovdje, gdje ja da idem?“, kazala je Tahirović danas za Newipe nakon što je potvrdila da joj je kuća srušena.

Kaže da nisu dobili nikakvu nadoknadu zato što su im srušili objekte, iako im je bilo obećano. Navodi da se to mora namiriti na neki način.

„Mi smo iz Općine dobili papire da potpišemo u kojima stoji da ćemo dobiti nadoknadu ako nam se sruši, ali ništa dobili nismo. Tolike smo pare uložili, gradili blok po blok, štedili da napravimo djeci krov nad glavom, sad nemamo ni to“, navodi naša sagovornica.

Kaže da ih ranije nikad niko nije dirao, ali „sad su počeli“.

„Da je neko drugi u pitanju, oni to ne bi radili. Jutros su počeli rušiti. Bili su ljubazni pa su nam dozvolili da uzmemo stvari. Ne znam šta ću sad. Rekli su mi da mogu tražiti sastanak sa načelnikom Srđanom Mandićem. Imala sam nekog materijala ispred kuće, pijeska, pločica…htjela sam da nešto uredim ali to je sad sve propalo. Rekli su mi da uzmem šta hoću, ali gdje ću ja to odložiti sada?“ kazala nam je Tahirović.

Kaže da ima ovdje neke članove porodice, ali da ne može ni kod koga za stalno biti jer su sve to velike porodice sa djecom.

„Nedžad Ajnadžić nam nije uradio ono što je obećao, ako se potpišemo i dozvolimo rušenje, da ćemo imati neku nadoknadu. Sad ne znam da li je u pitanju neki mali stančić, neka soba, nije ni važno, ali rekao je da će biti neka nadoknada. Mi se nismo protivili. A ovo je sad srušeno bez smještaja. Ostavljaju me na ulici. Niko me nije pitao imam li gdje“, kaže Tahirović.

Podsjetimo, jučer smo objavili da je jedan od uklonjenih objekata bio u vlasništvu Derve Sejdića, koji je za Newipe potvrdio ovu informaciju.

„Ima i moj objekat, podrumski nivo sa pločom. Nažalost, objekti se nalaze, kako smo informisani, na vakufskom zemljištu koje je bivši načelnik Nedžad Ajnadžić navodno prodao Emiru Granovu. Ne mogu protiv zakona. Pokušavao sam na zakonski način da zadržim taj objekat, međutim ništa od toga. Nažalost, došao je nalog za izvršenje, i ne mogu ništa“, kazao nam je Sejdić.

Legalizaciju, dodaje, nisu nikada tražili, jer su započeli bespravno.

„Sve je u okviru zakona, ne mogu protiv toga. Taj dio na kome su bili naši objekti je isto trebao biti ograđen, međutim nije ga mogao fizički ograditi zbog naših objekata, i onda je išao do objekata. Čovjek je vjerovatno tražio svoje pravo“, navodi Sejdić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button