Region

Objavljena knjiga o historiji, kulturi i tradiciji Roma Crne Gore

Riječ je o jedinstvenoj publikaciji koja omogućava da se zainteresovana javnost na jednom mjestu upozna i dobije više informacija o Romima i etničkim grupama koje se za njih vezuju.

U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nedavno je objavljen Romski pojmovnik autorice dr Vesne Delić. Koliko je poznato, riječ je o jedinstvenoj publikaciji koja omogućava da se zainteresovana javnost na jednom mjestu upozna i dobije više informacija o Romima i etničkim grupama koje se za njih vezuju.

Naslov Romskog pojmovnika dopunjen je podnaslovom „I više od toga“, koji upućuje na činjenicu da publikacija svojim sadržajem prevazilazi format pojmovnika i donosi produbljena saznanja o istoriji, kulturi i tradiciji Roma i etničkih grupa koje se nerijetko poistovjećuju sa njima. Iskazan je i kulturološki i institucionalni odnos koji su drugi narodi imali i još uvijek imaju prema Romima.

Romski pojmovnik je svojevrsni tip leksikona koji u sebi sadrži osnovne odrednice o kulturi Roma, ali i drugih etničkih manjina koji se često vezuju za Rome, ali sa njima ne dijele isti etnički identitet.

Publikacija ima za cilj da doprenese podizanju svijesti o značaju očuvanja identiteta i kultre Roma i informisanje i edukaciju većinske javnosti o najvažnijim identitetskim pitanjima svojih sugrađana, komšija i prijatelja. Svakako, cilj je i da se smanji etnička distanca, prevazilaze stereotipi, afirmišu multikulturalne vrijednosti i snaženje kohezije crnogorskog društva.

“Jako malo znamo o ljudima koji žive vijekovima sa nama, koji su dio svakog društva, ne samo Crne Gore nego svake evropske zemlje, a ima ih i na drugim kontinentima, i čudno je što ljudi koji žele da riješe neke njihove egzistencijalne probleme o njima ne znaju skoro ništa”, kazala je Delić.

Istakla je da ovaj pojmovnik sažeo neke pojmove koji će na najbolji mogući nači objasniti koje su to razlike, identitetski procesi, koje grupe postoje, kako su institucije uticale na njih, običaje koji se izdvajaju kao najvažniji, praznici isl.

“Početna ideja je da se smanji etnička distanca, jer smatram da je neznanje glavni uzrok stereotipa i distance koji se stvaraju ne samo između većinskog stanovništva i Roma, nego bilo koga od nas. Ako nekog ne poznajemo mi smo skloni da stvaramo sliku koja obično nije pozitivna nego negativna jer želimo sebe da stavimo u prvi plan”, kazala je Delić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button