Novosti

Neophodnost integracije Roma jedan od zaključaka Samita lidera

Između ostalog, istaknuta je potreba za premošćivanjem socijalnog i ekonomskog jaza između Zapadnog Balkana i EU.

Na Samitu država Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji je ove sedmice održan u Tirani, usaglašeni su zaključci i zajedničke izjave, a jedan od njih se odnosi i na integraciju Roma.

Zaključcima Samita naglašena je važnost regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu u trenutnom kontekstu geopolitičke nesigurnosti u Evropi.

Potcrtana je važnost jačanja trgovinskih, energetskih i saobraćajnih veza između država Zapadnog Balkana, kao i između regije i EU-a. Istaknuta je potreba za premošćivanjem socijalnog i ekonomskog jaza između Zapadnog Balkana i EU.

To znači, kako su saopćili iz Vijeća ministara, potreba za užom saradnjom i, kada je to moguće, užom saradnjom s EU u različitim područjima politika, poput jedinstvenog područja plaćanja u eurima (SEPA), olakšavanja trgovine i transporta, telekomunikacija i digitalizacije, klime, energije, poljoprivrede, sigurnosti, mladih, obrazovanja i nauke te integracije Roma.

BiH je na Samitu predstavljala predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Osim čelnika država Zapadnog Balkana i predsjednice Evropske komisije, ovogodišnjem samitu su prisustvovali predsjednik Evropskog vijeća Charles Michell, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, kancelar Njemačke Olaf Scholz, premijer Nizozemske Mark Rutte, premijer Španije Pedro Sanchez, premijer Hrvatske Anrej Plenković i predsjednica Slovenije Nataša Pir Musar.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button