Novosti

Prva konferencija nacionalnih manjina BiH 21. maja u Sarajevu

Cilj ovogodišnje Konferencije je unapređenje saradnje Vijeća nacionalnih manjina BiH sa udruženjima nacionalnih manjina koje djeluju u BiH, kao i podrška nadležnih institucija kulturnoj saradnji nacionalnih manjina u BiH.

Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, koju organizira Vijeće nacionalnih manjina BiH u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, bit će održana 21. maja u Sarajevu.

Bit će to prilika da se, kroz konstruktivan dijalog, razmijene mišljenja, stavovi i iskustva o pravima, položaju i interesima nacionalnih manjina u BiH, kao i o funkcioniranju i radu udruženja nacionalnih manjina u BiH.

Kako su organizatori istaknuli, cilj ovogodišnje Konferencije je unapređenje saradnje Vijeća nacionalnih manjina BiH sa udruženjima nacionalnih manjina koje djeluju u BiH, kao i podrška nadležnih institucija kulturnoj saradnji nacionalnih manjina u BiH.

Vijeće nacionalnih manjina BiH planira da ova konferencija, čiji je značaj i u poštivanju, čuvanju i razvijanju kulture, jezika i tradicije svih nacionalnih manjina koje žive u BiH, bude redovan godišnji događaj.

Na konferenciji se očekuje učešće predstavnika udruženja nacionalnih manjina u BiH, institucija vlasti na svim nivoima koje u svojoj nadležnosti imaju oblast zaštite prava nacionalnih manjina, ambasada država priznatih nacionalnih manjina u BiH, te  predstavnika međunarodnih organizacija, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button