Ljudi

Finci za Newipe: Fašizam nije potpuno savladan

Kako je podsjetio, u Drugom svjetskom ratu nije stradalo samo 6 miliona Jevreja, nego 50 miliona ljudi.

Piše: D.Mrkić

Prije nekoliko dana, u svijetu je obilježen Dana sjećanja na žrtve holokausta. Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, Jakob Finci izjavio je za portal Newipe da fašizam još uvijek nije pobijeđen.

„27. januar ‘45. godine je dan kada je oslobođen Aušvic od svih onih godina kada je to bila najveća fabrika smrti u Evropi, na svijetu, koja je ikad postojala. Na žalost, puno se čekalo, čak do 2005. da Ujedinjene nacije prihvate taj dan kao dan sjećanja na žrtve holokausta, najvećeg zločina u historiji čovječanstva, i sigurno najveće tragedije 20. vijeka, ne samo jevrejskog naroda nego i čitavog čovječanstva“, kazao je Finci.

Kako je podsjetio, u Drugom svjetskom ratu nije stradalo samo 6 miliona Jevreja, nego 50 miliona ljudi.

„Naravno, za sve je lako kriviti nacizam i fašizam. Međutim, i sada, 77 godina nakon toga, mi smo još uvijek u situaciji da fašizam nije potpuno savladan, da ga još uvijek ima u tragovima, čak i u našoj zemlji, i našoj okolini, i da živimo s tim, i s tim valja živjeti i boriti se protiv toga dok god smo živi“, kazao je Finci.

Naglasio je da je jako značajno što su Ujedinjene nacije usvojile, bez ijednog glasa protiv, rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje holokausta i svih žrtava koje su iza nas.

„Mislim da nam je to najbolji primjer kako se treba boriti protiv zaborava i šta treba uraditi da se tako nešto nikad ne dogodi, a kako vidimo, razvoj situacije i na Zapadnom balkanu, i u cijelom svijetu, na žalost nam ne garantuje nikakvu svijetlu budućnost“, istakao je Finci.

Napomenuo je da se trebamo sjećati i ne smijemo zaboraviti šta se desilo i šta je iza nas. Zbog toga je i parola pod kojom se obilježava 27. januar, Dan sjećanja na žrtve holokausta, We remember-Mi se sjećamo.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button