Novosti

U Donjoj Gradini pomen žrtvama genocida u NDH

Na mjestu stradanja u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je režim Nezavisne Države Hrvatske maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim hladnim oružjem ubila oko 40.000 Roma od kojih su većina bili djeca, žene i starci.

Na grobnom polju Košute u Spomen-području Donja Gradina u nedjelju je služen pomen ubijenim srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Pomen srpskim žrtvama služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Romsku molitvu održao je predsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, a jevrejsku vrhovni rabin Јevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel.

Prethodno su na Grobnom polju Topole položeni vijenci i cvijeće.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Јasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Podsjetimo, na mjestu stradanja u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je režim Nezavisne Države Hrvatske maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim hladnim oružjem ubila oko 40.000 Roma od kojih su većina bili djeca, žene i starci.

Vijeće Evrope je u pomen na taj događaj, a na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2. avgust Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve Holokausta.

Porajmos (uništenje) je termin kojim Romi označavaju genocid koji su nad tim narodom sprovodili nacisti i njihovi koloboracionisti tokom Drugog svjetskog rata.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button