NovostiRegion

Niš i dalje ne prihvata da jedna ulica nosi ime Šabana Bajramovića

Podsetimo, iako je upravo postavka o Šabanu jedna od najposećenijih u Džez muzeju u Nišu, imenovanje Bulevara sa njegovim likom i postavljanje spomenika na centralnom Keju u gradu doneli su puno problema, a spomenik je više puta bio na meti vandala

M.M.K.

Stanovnici ulice Šabana Bajramovića pokrenuli su inicijativu da njihova ulica ponese naziv po nekadašnjem vođi „Noćnih vukova“, Saši Saviću Švabi.  Umesto ove ulice, Šabanovo ime trebalo bi da ponese Stočni Trg.  O ovim predlozima odlučiće odbornici Niša sa Skupštini zakazanoj za 25. april.

Pre 15 godina stanovnici tada Južnog Bulevara negodovali su odluku da se ime njihove ulice promeni, objašnjavajući da nije stvar u rasizmu i ksenofobiju, već da ne žele dodatne troškove i papirologiju. Odbili su tada i pomoć opštine da besplatno zamene dokumenta, obrazlažući da se vreme ne plaća, istovremeno braneći da se na njihove kuće zalepi tabla koja označava naziv ulice.

Godinama je ulica imala naziv samo na papiru, jer su tada iz Upravi za komunalne delatnosti objašnjavali da ce ulica biti obeležena čim bude gotov tender za nabavku tabli sa natpisima.

Bez obzira ne nekadašnje negodovanje i žalbe na papirologiju, žitelji ove ulice u Nišu sada su podneli inicijativu da ulica opet promeni naziv. Ovog puta umesto Šabanovog bulevara, ovaj deo grada ime bi mogao da ponese po nekadašnjem vođi “noćnih vukova”.

Aktivista i osnivač Lige Roma, Osman Balić, jedan je od mnogih koji u ovom potezu vide mnogo opasnije društvene anomalije. Kako je naveo u svojoj objavi na Facebooku, Nišlije  ovim gube  na dvadesetogodišnjoj lokalnoj pokaznoj vežbi interkulturalizma, tolerancije, trpeljivosti i gradjanskog vaspitanja:

Izgubili smo od strane mediokriteta. Pobunili se mediokriteti.! Oni koji su prosečni u svemu. Merne jedinice provincijalnog, malograđanskog morala, političke korektnosti i društvene prihvatljivosti. Prosečnost kao društvena bolest I korov palanačkog duha. U doba mediokritetstva ono što je nekad bilo stvar prikrivenog stida postaje predmet neskrivene javne blamaže grada.

Dodaje da se posle ovakve “gradjanske inicijative” otvara se pitanje da li je Niš grad ili palinka:

Ne sme da nadvalada filozofija palanke. Taj duh je okrenut kobajagi “tradicionalnom” a zapravo je nosilac opasnog , agresivnog šovinizma I etničkog narcizma.Taj nekontrolisani palanački duh gaji u sebi kult etničke a u ovom slučaju urbanističke čistote koji u kasnijim fazama postaje manija I bezbednosni rizik po svakog drugačijeg. Svakog! Ne samo Roma. Pitanje je vremena, ističe Balić.

Sličnog je stava i direktor Nišvila, Ivan Blagojević, koji je za medije naveo da bi  Skupština Grada tako narušila status Niša kao evropskog grada tolerancije, koji je jednom pripadniku romske manjine podigao spomenik i dodelio bulevar:

Skupština Grada planira da nakon 15 godina oduzme Šabanu Bajramoviću bulevar i dodeli mu nepostojeći trg. Stočni trg, kako je nezvanični naziv romske mahale, ne postoji kao trg u tom zapuštenom delu grada, već je to mala, krivudava ulica od desetak kuća. Poruka koja se šalje javnosti je da je Šabanu mesto među njegovim Romima na devastiranom Stočnom trgu. Inače, on nije živeo na Stočnom trgu, već upravo u ulici u blizini Bulevara Šaban Bajramović – poručio direktor niškog džez festivala za Južne vesti.

Dodao je i da bi takav odnos prema Bajramoviću bio  sramotan usvajanje ove odluke značilo  getoizaciju velikog umetnika i to u trenutku kada Nišvil postiže dogovor sa muzejom iz Nju Orleansa da Šaban bude prvi umetnik iz Srbije koji će sredinom juna tu dobiti postavku.

Podsetimo, iako je upravo postavka o Šabanu jedna od najposećenijih u Džez muzeju u Nišu, imenovanje Bulevara sa njegovim likom i postavljanje spomenika na centralnom Keju u gradu doneli su puno problema, a spomenik je više puta bio na meti vandala.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button