Kolumne

SVJETSKI DAN ROMA: Uputstvo za čitanje i razumijevanje u 17 tačaka

Pripremio: Dalibor Tanić

Svjetski je dan Roma!

Ovu vijest saopštavam građanima i građankama Bosne i Hercegovine, finoj gradskoj raji, predsjednicima političkih partija, premijerima, ministirima i ministarkama, gradonačelnicima i gradonačelnicama, članovima Predsjedništva BiH, korisnicima i korisnicama budžeta, nastavnom osoblju svih obrazovnih institucija, novinarima i novinarkama, radničkoj klasi, poslodavcima, borcima i borkinjama za ljudska prava i svim ljudima različitih političkih, religijskih, etničkih i ostalih profilacija.

Uz ovu vijest, prilažem i kratko uputstvo za njeno ispravno čitanje i razumijevanje:

  1. Svjetski dan Roma nije praznik za čestitanje i upućivanje srdačnih poruka!
  2. Svjetski dan Roma, nije dan kada se govori o takozvanim „romskim problemima“ jer oni ne postoje!
  3. Svjetski dan Roma je dan kada umjesto sintagme „romski problemi“ trebate koristiti ispravan termin – problem države. Dakle, niti su to problemi Roma, niti ih Romi mogu riješti, već država u saradnji sa Romima.
  4. Na Svjetski dan Roma trebate govoriti istinu, onu tešku i onu koja je bolna, ali samo za nas.
  5. Na Svjetski dan Roma priznajte da imate predrasude prema Romima.
  6. Svjetski dan Roma je prilika da se pohvalite da Roma nema u institucijama.
  7. Svjetski dan Roma je prilika da priznate da Roma nema u organima političkih partija, da Romi  ne donose nikakve odluke koje se njih tiču, niti da iko govori u njihovo ime na mjestima gdje se odlučuje!
  8. Povodom svjetskog dana Roma, dok za govornicom čestitate 8. april, trebate priznati da prema Romima gajite latentni rasizam.
  9. Na Svjetski dan Roma, dok odlučno poručujete da „moramo i trebamo“, iskoristite priliku da nabrojite sve stereotipe o Romima koje imate.
  10. Svjetski dan Roma je prilika da priznate da Romi nemaju istu priliku kao svi vi koji odlučujete za njih i u njihovo ime.
  11. Na Svjetski dan Roma ne trebate davati nikakva obećanja, već priznati da niste ispunili ni prethodna.
  12. Svjetski dan Roma je dan kada tradicionalno „odmrzavate“ profesionalne Rome koji također govore o  „romskim problemima“ i da „moraju i trebaju“, te ih poslužujete javnosti kao hladno predjelo, uz tople riječi pune neiskrenog suosjećanja!
  13. Na Svjetski dan Roma se trebate stidjeti, ne zbog 8. aprila, već zbog 9. i svakog narednog dana koji dolazi, sve do 7. aprila naredne godine.
  14. Na Svjetski dan Roma, prije nego što počnete govoriti o tome „kako morate i trebate“, pogledajte se u ogledalo, pa ako govorite istinu liku u ogledalu, govorite istinu i nama.
  15. Svjetski dan Roma je prilika, da makar jednom godišnje priznate da su Romi dio identiteta Bosne i Hercegovine.
  16. Svjetski dan Roma je prilika i za nas Rome, da priznamo da smo „preuzeli“ najgore od tzv. konstitutivnih: razjedinjeni smo, ne volimo jedni druge, zavidni smo i pohlepni, gledamo uglavnom lične interese i interese nama bliskih ljudi. Važno nam je ko „predstavlja“ Rome, ali ne i kako!
  17. Svjetski dan Roma je prilika da na svojim Facebook profilima, pred kamerama, na raznim ceremonijama, priznate da ništa ne znate o Romima niti o danu kada su neki dobri ljudi usnuli san kako će jednog dana postati Romi i prestati da budu cigani.

Hvala na pažnji

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button