EU RomaNovosti

EU poziva na pojačanu borbu protiv anticiganizma i stereotipa protiv Roma

"Zajedno moramo izgraditi kulturu podrške i inkluzije te poštovati doprinos Roma našoj evropskoj kulturnoj baštini."

Uoči Međunarodnog dana Roma 8. aprila, EU je pozvala sve zemlje članice i zemlje proširenja da provedu sve mjere iz Evropskog strateškog okvira za Rome i da pojačaju napore u borbi protiv anticiganizma i stereotipa protiv Roma.

“Zajedno moramo izgraditi kulturu podrške i inkluzije te poštovati doprinos Roma našoj evropskoj kulturnoj baštini”, stoji u izjavi koju su zajednički objavili potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vĕra Jourová, komesarka za jednakost Helena Dalli i komesar za proširenje EU Olivér Várhelyi.

Kako su naveli, na ovaj dan slavi se najveća evropska manjina, te njihova raznolikost, jezik, umjetnost i kultura i njihov doprinos evropskoj historiji.

Komesari su također rekli da je napredak u borbi protiv diskriminacije Roma “prespor i previše mali”.

“Previše Roma još uvijek nema jednak pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti ili stanovanju. Moramo raditi zajedno na lokalnom, državnom i regionalnom nivou, i uvijek zajedno s Romima, kako bismo postigli stvarnu ravnopravnost u njihovom svakodnevnom životu”, stoji u saopćenju.

Kako su naglasili, ove godine se snage udružuju s Vijećem Evrope na projektu EQUIROM u borbi protiv stereotipa o Romima u medijima.

“Želimo izgraditi pozitivne narative, posebno se fokusirajući na Romkinje i mlade, te podići svijest o kulturi Roma i historiji, uključujući i holokaust. Pozivamo EU i zemlje proširenja da provedu sve mjere u okviru Evropskog strateškog okvira za Rome i da pojačaju napore u borbi protiv anticiganizma i stereotipa protiv Roma. Zajedno moramo izgraditi kulturu podrške i inkluzije te poštovati doprinos Roma našoj evropskoj kulturnoj baštini”, navodi se u saopćenju.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button