Kolumne

MOLITVENI DORUČAK: Da svi, osim Roma, budemo jedno

Uz stranačkog kolegu Sašu Magazinovića, glavni pokrovitelj VIP događaja bio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović. Za neupućene, to je ista osoba koja je prošle godine izjavila da će se kao član Predsjedništva BiH zalagati da Romi u Bosni i Hercegovini ostvaruju puna ljudska prava i građanske slobode

Piše: Dalibor Tanić

Duboko sam uvjeren da većina ne-Roma, na nas Rome i danas gleda kroz objektiv kamere Emira Kusturice. Ako to  rade obični ljudi, nejasno je zašto to zvanično rade i predstavnici Bosne i Hercegovine koji hodaju po svijetu i prodaju priču o tome kako u „našoj zemlji ima mjesta za svakoga“.

Ako je sudeći po tzv. molitvenom doručku, u Bosni i Hercegovini mjesta za Rome sigurno nema!

NISTE DOBRODOŠLI

Jutros je u VIP restoranu Parlamentarne skupštine BiH organizovan prvi Nacionalni molitveni doručak podnazivom “Da svi budemo jedno”. Ova vijest je obišla portale širom Bosne i Hercegovine. Mnogo važnija vijest koju niko nije prenio je da među zvanicama nije bilo Roma. Mada, kada se uzme u obzir cjelokupni medijski diskurs, to sigurno nije vijest, ali samo za one koji ne znaju da je prepoznaju! Jer vijest da među onim silnim zvanicima nije pozvan niko iz romske zajednice, govori više od činjenice da je napravljena ušteda na jednom doručku.

Uz stranačkog kolegu Sašu Magazinovića, glavni pokrovitelj VIP događaja bio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović. Za neupućene, to je ista osoba koja je prošle godine izjavila da će se kao član Predsjedništva BiH zalagati da Romi u Bosni i Hercegovini ostvaruju puna ljudska prava i građanske slobode.

Odbijam da prihvatim bilo kakvu protokolarnu, komunikacijsku, ili organizacionu grešku koja je uticala da među zvanicama ne bude Roma. Greške nije bilo! Romi nisu bili pozvani, jer niko nije smatrao da je potrebno da budu među zvanicama.
Ovo je drugi put u istom mjesecu da se Romima šalje vrlo jasna poruka: niste dobrodošli u institucijama, niste dio Bosne i Hercegovine. Prvi put je otkazana svečana sjednica u povodu Svjetskog dana Roma, a drugi put ovo danas: “izostavljanje” sa popisa za VIP doručak.

SMJEŠNA STRANA DORUČKA

Od samog doručka, smješniji je samo naziv, “Da svi budemo jedno”, na kojem je uz ostale zvanice bio i visoki predstavnik, Christian Schmidt. Gospodo, drugari, ne ide da osoba koja direktno derogira suverenost i podsjeća na činjenicu da sistem u kojem živimo ipak nije demokratski definisan, sjedi pored vas i jede na račun građana i građanki BiH.  Nemoguće da vam je više stalo do OHR-a nego do vaših sugrađana i sugrađanki koji i dalje vjeruju da sa vama mogu da budu jedno.

Dajem vam časnu pionirsku, Romi nisu “Dom za vešanje”. Ljudi, taj se film odavno više ne prikazuje, uprkos činjenici što je duboko urezan u vašu (pod)svijest. Romi su itekako sposobni da poslužuju doručak u toj vašoj VIP sali, ali i da rame uz rame sa vama vode ovu državu. Mogu, ali vi gospodo drugari socijaldemokrate prvi odbijate da im date priliku. Umjesto da pokažete da ste najnapredniji dio političkog establišmenta, vi pokazujete upravo suprotno.

Za početak će biti dovoljno da shvatite da su Romi dio Bosne i Hercegovine, dio su identiteta ove zemlje i mnogo su duže na ovim prostorima od OHR-a. A ako sve ovo zanemarite i svedete stvari samo na osnovno razumijevanje i poznavanje vašeg komšiluka, shvatićete da ste vjerovatno ispali sve suprotno od onog kako se politički predstavljate.

VAŠARSKA RASPRODAJA

Od svih stvari, najviše me zanima da li se na tom, kako se predstavio javnosti, nadstranačkim i nadkonfesionalnim skupom, iko zapitao “zašto nema Roma”? Da li je iko pomislio: hej, pa možda smo trebali pozvati i Sejdića, kada smo već pozvali Fincija?

I da budem potpuno jasan: ne govorim ovo zbog “Sejdić-Finci” fenomena! Poziv upućen nekome iz romske zajednice, potpuno bi opravdao vašu namjeru “da svi budemo jedno”. Time biste (makar) simbolično pokazali vašu otvorenost i spremnost da nas prihvatite kao građane i građanke. I svijetu biste poslali poruku, ne samo nama, da politički sazrijevate i da se razlikujete od onih koji baštine retrogradne politike u kojima su nacionalne manjine teret.

Sjetite se toga kada naredni put budete na nekoj vašarskoj rasprodaji prodavali priču o multikulturalnom bogatstvu Bosne i Hercegovine u kojoj ima mjesta za svakoga!

SVE SE OSIM DORUČKA DIJELI

Prije ili kasnije, moraćete prihvatiti činjenicu da u ovoj zemlji žive Romi koji su državljani zemlje koju predstavljate. Ne možete to odbijati iz mandata u mandat, iz koalicije u koaliciju. Ne znam još koliko će izvještaja State Departmenta i Evropske komisije biti potrebno da shvatite da država koju predstavljate ima jako negativan odnos prema romskoj zajednici! Pročitajte bilo koji, uvjerićete se i sami…

Prema onome što ste demonstrirali, bilo je mnogo prikladnije da je taj vaš VIP doručak nosio naziv “Da svi, osim Roma, budemo jedno.”

Eto, sjetite se i nas naredni put kada budete organizovali neko druženje uz doručak. Ako bude bio finansijski teret za poreske obveznike, platićemo sami, ionako je tamo hrana najjeftinija u zemlji.

(Newipe)

Srodni artikli

Provjerite
Close
Back to top button