Novosti

Fadil Halilović: Položaj Roma jako težak u Brčko distriktu

Romima u Distriktu trebaju konkretna djela a ne lažna i neispunjena obećanja, kazao je nacionalni koordinator za pitanja Roma u BiH

Položaj romske populacije u Brčko distriktu je izuzetno težak zbog uslova u kojima žive i nedovoljno aktivnosti oko stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja ove kategorije stanovnika, zaključak je nacionalnog koordinatora za pitanja Roma u BiH uime Svjetske romske Federacije.

Fadil Halilović uime Svjetske romske Federacije je prilikom višednevne posjete Brčko distriktu i obilasku romskih porodica rekao da je njihov položaj posebno težak u Prutačama i predložio osnivanje vrtića u tom naselju kako bi se najmlađi Romi sklonili sa ulice te pozvao sve predstavnike romske populacije u Distriktu da zajednički sjednu za stol i počnu nalaziti rješenja za pitanja Roma u ovoj zajednici.

– Obišao sam dosta naselja i ulica gdje žive Romi u Distriktu i vidio sam da naša djeca žive u neuslovnim objektima i dijelovima naselja sa neuređenom kanalizacijom i infrastrukturom. Tražiću da dođemo do budžeta i novca kako bi se to saniralo – rekao je Halilović i dodao da je potrebno raditi na konkretnim djelima a koja su vezana za bolji položaj Roma u Distriktu.

– Neki predstavnici Roma dolazili su ranije u Brčko, radili projekte i uzimali pare ali nažalost do danas nisam vidio konkretne rezultate. Nema prava da ikoga osudim ali tražim da svi zajedno sjednemo i donesemo konkretna rješenja za romsku populaciju u Distriktu – istakao je Halilović, navodeći da radovi na opremanju učionice u školi na Prutačama ne prevazilaze finansijske aspekte koji su prikazani.

Halilović je zahvalio svima koji pomažu da se romskoj populaciji poboljša kvalitet života i naglasio da Romima u Distriktu trebaju konkretna djela a ne lažna i neispunjena obećanja.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button