Istražujemo

MANJE PARA ZA AKCIONE PLANOVE I PROSLAVA OSMOG APRILA U HOTELU: Šta to država poručuje Romima u BiH?

Do prije šest ili sedam godina, Odbor je davao mišljenja na različite akte koji su se našli pred Vijećem ministara. Odbor je savjetodavno tijelo Vijeća ministara, a ne Ministarstva za ljudska prava, koje bi trebalo pružati podršku u radu ovog tijela

Piše: B.M.

U posljednjih nekoliko godina finansijska sredstva koja se na godišnjem nivou izdvajaju iz državnog budžeta za potrebe Roma u BiH sve su niža. Tako su se za nešto manje od deceniju ta sredstva – prepolovila. Od 2015, u kojoj je izdvojeno 2,7 miliona KM, do 2023. kada je izdvojeno 1,38 miliona KM. Newipe je ranije detaljno pisao o ovome, kada smo sa našim sagovornicima analizirali kako je došlo do ovog trenda.

Umjesto da se pokuša poboljšati državna politika prema najbrojnijoj manjini u BiH, početkom aprila ove godine Ministarstvo za ljudska prava povlači sraman potez, koji dodatno ogoljava suštinu odnosa prema Romima u BiH kada je riječ o institucijama – drugi u njihovo ime odlučuju šta im i kada treba, koliko novca, prava i kakvi uslovi, pa čak i pravo na obilježavanje  datuma koji bi trebali biti važni za cijelu državu a ne samo Rome.

Osmi april – Svjetski dan Roma – u BiH nije obilježen na državnom nivou (jer paralelne manifestacije izvan državnih institucija Romi u BiH ne žele priznati kao obilježavanje), a svečana sjednica koja je  trebala biti održana na ovaj dan otkazana je. Odbor za Rome kao najodgovornije za ovaj skandal jasno je detektovao Ministarstvo za ljudska prava BiH:

Umjesto svečane sjednice na mjestu koje simbolizuje najznačajniju zakonodavnu instituciju, nama se nudi svečana sala hotela! Iako je ranije formiran Organizacioni odbor, dogovoren dnevni red svečane sjednice koja je trebala biti održana u sali Parlamenta BiH, u posljednjem momentu je odlučeno da nam se umjesto svečane sjednice, ponudi prezentacija istraživanja Misije OSCE-a u BiH saopštili su članovi odbora za Rome pri Vijeću Ministara BiH – predstavnici Roma i članice Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH – predstavnice Romkinje.

Ministarstvo za ljudska prava izdalo je saopštenje u kojem je podsjetilo koliko novca godišnje izdvaja, potpuno zanemarivši činjenicu da je tog novca sve manje, a da ga u pojedinim godinama nakon pandemije nije ni bilo!

Naveli su i da je vrijeme da se rješenje traži u jasnijoj viziji mladih Roma i Romkinja jer oni koji predstavljaju Rome rade to već 30 godina. Odgovornost prebacuju i na Odbor za Rome koji nije uspoio “delegirati i pripremiti” pitanja od značaja za javnost.

Pa naravno da žele mlade jer znaju da nama koji se već dugo borimo ne mogu manipulisati – kaže za Newipe Nedžad Jusić, član Odbora.

Pomoćnik ministra prekršio Poslovnik

U saopštenju Ministarstva navodi se i kako stavovi i kritike izneseni u javnost od strane Odbora za Rome zapravo nisu stav cijelog Odbora nego samo dijela “nezadovoljnih pojedinaca”. Do ovog zaključka došlo se, vjerovatno, “anketom” koju je među članovima Odbora proveo Kemo Sarač, pomoćnik ministra za ljudska prava Sevlida Hurtića. Sarač je mailom, u koji smo imali uvid, od pojedinih članova tražio izjašnjenje o medijskim natpisima, te pitao članove Odbora da li se slažu sa stavovima iznesenim u saopštenju Odbora.

Kemu Sarača pitali smo na osnovu kojih zakonskih regulativa je uputio taj upit, da li ima ovlaštenje za to, da li je ministar Hurtić znao za “anketu” koju provodi, te sa kojom namjerom je uopšte i propitivao članove Odbora – šta bi učinio sa “rezultatima”? Jesu li oni možda služili za to da se vidi ko je iz Odbora podoban? Nije odgovorio na naša pitanja.

Ministarstvo pravde BiH: Kršenje Poslovnika

U mišljenju MInistarstva pravde BiH, u koje je Newipe imao uvid, navodi se kako svoje izjašnjenje članovi Odbora mogu dati samo na službeno zakazanim sjednicama Odbora. Ostalo je kršenje Poslovnika o radu Odbora, što Sarač, pomoćnik ministra, nije znao, ili je svjesno zanemario.

Odbor za Rome odgovara Vijeću ministara BiH, pa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ne može tražiti pismenim putem očitovanje bilo kojeg člana. Osim toga, pomoćnik ministra ovlašten je raditi po Poslovniku i tražiti aktivnosti/izjašnjavanja članova Odbora samo ako je predsjedavajući spriječen.

Član Ministarstva pravde u Odboru za Rome Boris Lovrinović za Newipe nije mogao govoriti o ovoj temi jer, kako je naveo, nema ovlaštenja da istupa u medijima. Svoj mandat ostvaruje, pojašnjava, isključivo kroz sjednice Odbora.

Ali problem sa sjednicama Odbora, a koji se reflektuje i na situaciju nastalu 8. aprila, jeste što se one ne održavaju redovno. Boris Pupić je član Odbora ispred Agencije i za Newipe kaže da se nekada održavalo i po desetak sjednica godišnje. Ove godine dosad je održana samo jedna – u februaru.

Razlog: uglavnom finansije, jer Ministarstvo ne osigura dovoljno sredstava za održavanje sjednice:

Naravno, ako nema potrebe, dovoljno je održati jednu sjednicu u određenom periodu, ali zašto da vas neko ograničava koliko puta se može raspravljati o nečemu? – pita Pupić.

Na posljednjoj sjednici tako je imenovano ad hoc tijelo koje je bilo zaduženo da pripremi prijedlog obilježavanja 8. aprila, Svjetskog dana Roma. U njemu su bili Dervo Sejdić, Indira Bajramović, Snježana Mirković i jedan član iz Ministarstva za ljudska prava BiH. Pupić kaže da su neke okvirne prijedloge dobili neposredno pred 8. april, kada je već bilo kasno za realizaciju bilo kakvih ozbiljnijih planova.

Nakon što je Kemo Sarač zatražio izjašnjenje članova Odbora o reakcijama na neadekvatno obilježavanje, pojedini članovi Odbora odgovorili su na njegov upit:

To pokazuje da dio ljudi koji su tu već treći mandat, dakle i po 10 godina, ne poznaju Poslovnik o radu Odbora za Rome – kaže Pupić.

Dan Roma se ne obilježava u hotelima i restoranima

To što BiH nije obilježila Svjetski dan Roma je sramotno, smatra Nedžad Jusić, član Odbora. Ovaj dan je, podsjeća, uvršten u kalendar značajnih datuma u BiH. Tačno je da se održao događaj u jednom sarajevskom hotelu, gdje je prezentovan izvještaj OSCE-a, ali Jusić upozorava da se ovakvi datumi ne smiju obilježavati u restoranima i hotelima već tamo gdje i Romi pripadaju – u državnim institucijama:

Nakon što su neki članovi Odbora predložili određeni dnevni red obilježavanja, Kemo Sarač je rekao da ne želi biti moderator ali da bi se u dnevni red trebala uvrstiti i tačka koja se odnosi na položaj mladih, naknadno je i Nina Mišković iz Ministarstva navela da bi se trebalo govoriti i o položaju žena, te da se prezentuje izvještaj o sigurnim kućama. Tada se uključuje OSCE, Amela Tandara, koja navodi kako ima izvještaj koji je radila sa ženama i želi to prezentovati u hotelu, te ignorišu održavanje sjednica Odbora. Tako su Ministarstvo, pojedine članice Odbora i OSCE to organizovali paralelno, u hotelu.

Jusić bez imalo ograda tvrdi da je odgovornost za ovu situaciju i na OSCE-u:

I to je najveći krivac Amela Tandara, koja mora prestati sa malverzacijama žena Romkinja zbog svog interesa. Amela je nametnula ovu agendu da bi opravdala svoju agendu. Tu je već 25-30 godina i uvijek će naći Romkinje kojima može manipulisati. Volio ih reći OSCE-u: ako ćete štititi prava Roma kao što ih ona štiti, bolje nemojte.

Osmi april 2024, uprkos gorčini koju je kod njega ostavio, razjasnio je stvari:

Dobro je što se to desilo, jer su, sa jedne strane, pokazali šta misle o Romima, a sa druge strane, većina Roma i Romkinja je osudila to ponašanje. Romi su trebali ući u institucije, da pričaju o svojim problemima i poteškoćama. Mi dugo radimo ovaj posao i Romi su izrasli da budu ravnopravni partneri svima koji odlučuju o njima, ali to nije dobro za drugu stranu jer ne mogu manipulisati njima.

Na tragu ovog Jusićevog stava jasnije se između redova čita i saopštenje Ministarstva za ljudska prava BiH sa početka teksta, posebno dio u kojem se poziva na mlade:

-To je valjda neki sistem – oni su nama dosadili i sada trebamo mlade. Ali nas niko neće otjerati da budemo zastupnici romskog naroda i mi ćemo i u narednom periodu javno osuditi bilo kakav negativan potez.

Naši sagovornici se slažu da je poražavajuće što se izdvajaju određena (iako nedovoljna) sredstva za Rome u BiH, a da Romi nisu uključeni u odlučivanje i planiranje. Boris Pupić kaže da Odbor za Rome još uvijek nije dobio prijedlog sredstava za realizaciju akcionih planova za ovu godinu:

Jasno je, nije usvojen budžet, ali Ministarstvo za ljudska prava ima nacrt budžeta za svoju instituciju gdje se nalazi i taj kont, bez obzira da li će budžet biti usvojen ili će biti privremeno finansiranje. Već godinama smo isključeni iz bilo kakvih politika, ne dajemo mišljenje, budemo samo informisani.

Isto tvrdi i Jusić, navodeći da je od svih odobrenih sredstava samo pet posto proslijeđeno romskim organizacijama:
Porazno je da su sredstva izdvojena za Rome a da oni nisu učestvovali u kreiranju tih politika i planiranju utroška. Tražit ćemo konferenciju na kojoj ćemo iznijeti da su međunarodne organizacije, za jačanje kapaciteta mladih dobili dva miliona eura, nešto i OSCE – a ja pitam gdje su ti mladi koje su oni ojačali?

Šalje li država poruku Romima?

Diskriminirajući odnos institucija prema Romima i sve manje novca u državnom budžetu za njihove potrebe sve je uočljiviji u posljednjim godinama. Iako je okidač bila i pandemija, ona više ne može biti opravdanje.

Do prije šest ili sedam godina, Odbor je davao mišljenja na različite akte koji su se našli pred Vijećem ministara. Odbor je savjetodavno tijelo Vijeća ministara, a ne Ministarstva za ljudska prava, koje bi trebalo pružati podršku u radu ovog tijela. Ali Romi se ne pozivaju na važne događaje, božićne i bajramske prijeme, sa njima se ne fotografišu i diče:

Kao da je sve to sada jedna forma koja ja postala opterećenje svima – zaključuje Pupić.

Da je sa godinama sve gore, kako uočava, govori i događaj od prije sedam ili osam godina, kada je obilježavanje Svjetskog dana Roma održano u velikoj Sali Parlamentarne skupštine BiH, prisjeća se Pupić:

Tada je za govornicu izašao Dervo Sejdić i rekao kako je to održavanje super pokazatelj jer smo se deset godina borili da Romi uđu u institucije BiH. Uvijek smo bili na nekim marginama, po nekim hotelima, salama, i dobro je da je Ministarstvo konačno organizovalo ovaj događaj u parlamentarnoj sali, gdje i priliči, rekao je tada Sejdić. To jeste bila velika pobjeda, a iz perspektive ovoga što sada imamo i simbolična poruka. Da li je poruka namjerna ili ne, nije ni važno.

Jasnu ili skrivenu poruku prate i državna politika smanjenja sredstava, te ignorantski odnos prema Romima tamo gdje se o njima odlučuje.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button