Novosti

Položaj Roma u Brčkom bolji u odnosu na ostale sredine u BiH

Nacionalni koordinator u BiH Fadil Halilović uime Svjetske romske federacije predstavio je danas rezultate trosedmičnog istraživanja socijalnog statusa Roma u Brčkom.

Položaj romske populacije na području Brčko distrikta BiH bolji je u odnosu na ostale sredine u Bosni i Hercegovini gdje su zastupljeni pripadnici ove nacionalne manjine – rečeno je danas na pres-konferenciji u sklopu koje je nacionalni koordinator u BiH Fadil Halilović uime Svjetske romske federacije predstavio rezultate trosedmičnog istraživanja socijalnog statusa Roma u Brčkom.

Prema njegovim riječima, uprkos tome što Romi imaju svoj predstavnika u Skupštini Brčko distrikta i što je ostvarena saradnja sa nadležnim institucijama sa ciljem poboljšanja njihovog statusa, neophodno je kroz dodatne programe i mjere popraviti stanje u određenim oblastima. 

-Uprkos tome što Romi imaju svog predstavnika u Skupštini Brčko distrikta i što je ostvarena saradnja s nadležnim institucijama s ciljem poboljšanja statusa romskog naroda, neophodno je kroz dodatne programe i mjere popraviti stanje u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja pripadnika romske populacije – rekao je Halilović.

Rezultati istraživanja o položaju romske populacije u Brčkom u narednom periodu bit će predstavljeni romskoj federaciji u Briselu i Ujedinjenim nacijama.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button