EU Roma

Svečano otvoren spomenik: Romskim žrtvama holokausta konačno odana počast

Na ostacima nekadašnjeg koncentracijskog logora nalazila se farma svinja, a trebalo je gotovo tri decenije da država otkupi imanje i na njegovom mjestu podigne dostojanstven spomenik.

Predstavnici Roma, najviši dužnosnici i kulturni djelatnici prisustvovali su otvaranju spomenika Romima i Sintima žrtvama holokausta u Letyju, u južnoj Češkoj.

Podsjetimo, na ostacima nekadašnjeg koncentracijskog logora nalazila se farma svinja, a trebalo je gotovo tri decenije da država otkupi imanje i na njegovom mjestu podigne dostojanstven spomenik.

Bilo je to emotivno iskustvo za potomke Roma čiji su životi završili u koncentracijskom logoru Lety u bolesti, siromaštvu i izolaciji. Logor Lety je isprva bio disciplinski radni logor, a od avgusta 1942. postao je ono što se nazivalo “Ciganski logor” gdje su cijele romske porodice bile zatvorene u neljudskim uslovima – i time je postao koncentracioni logor. Preko 1.300 Roma prošlo je kroz logor između 1942. i 1943. godine. Tu ih je umrlo više od 300, uglavnom žena i djece. Više od 500 zatvorenika poslano je u Auschwitz.

Nekoliko preživjelih i rodbina žrtava borila se gotovo tri decenije da se farma svinja koja je na tom mjestu izgrađena u komunizmu sruši i da se na njenom mjestu podigne dostojanstveni spomenik. Rudolf Murka, sin bivšeg logoraša, još uvijek je osjećao gorčinu dok je gledao ceremoniju.

“Znate šta Lety predstavlja? Godine šutnje i izbečenih očiju na ono što se ovdje dogodilo. Godine nepoštivanja onih koji su izgubili živote, pa čak i onih koji su preživjeli. Moj otac je preživio nekoliko koncentracijskih logora, uključujući Auschwitz, kao i marš smrti. I nezamislivo je da su se i 20 godina nakon pada komunizma djeca ovdje interniranih morala boriti da uvjere društvo da su i Romi ljudi; ljudi koji zaslužuju poštovanje i dostojanstven spomen na svoje izgubljene rođake,” kazao je.

Iako su svake godine pripadnici romske manjine i aktivisti prisustvovali komemoracijama, smrad s obližnje farme svinja stalno je podsjećao na sramotnu nebrigu.

„Smrad češke farme svinja dopire do Brisela,“ pisali su mediji, kada je EU pozvala češke vlasti da se pozabave ovim pitanjem.

Godine 2018. Češka je konačno otkupila farmu svinja, otvorivši put za njeno rušenje, a raspisan je i konkurs za planirano spomen obilježje. Studio odabran za zadatak bio je Terra Florida koji je predložio jednostavan dizajn koji uključuje krug s imenima svih žrtava, stazu sjećanja i centar za posjetioce sa stalnom postavkom koja predstavlja svjedočanstva preživjelih u audiovizuelnom obliku.

Spomenik, kojim upravlja Muzej romske kulture, bit će otvoren za javnost 12. maka, kada se redovno održava komemorativna svečanost u Letyju.

Historičari vjeruju da je između 25% i 70% romske populacije u Evropi ubijeno tokom rata. Na području današnje Češke nestalo je, prema historičarima, čak 90% izvornog češkog i moravskog stanovništva Roma i Sinta.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button