EU Roma

Sudska presuda razbjesnila javnost: Muškarac oslobođen za silovanje 12-godišnje djevojčice jer je „to dio romske kulture“

Sud u Španiji oslobodio je 20-godišnjaka koji je imao odnos sa 12-godišnjom Romkinjom nakon čega je ona ostala trudna. Sud je zaključio da je „u romskoj kulturi to normalno ponašanje“.

Dva nedavna slučaja seksualnog zlostavljanja romskih djevojčica u Španiji izazvala su bijes među javnosti u ovoj državi nakon što su sudovi u svojim presudama zaključili da se radi o „etničkoj pripadnosti žrtava“ te „kulturnom kontekstu“, pa je tako u jednom slučaju oslobođen muškarac koji je imao odnos s 12-godišnjom djevojčicom nakon čega je ona ostala u drugom stanju.

Protekle sedmice Pokrajinski sud u Ciudad Realu oslobodio je 20-godišnjaka koji je 2022. imao odnos sa 12-godišnjom Romkinjom nakon čega je ona ostala trudna. Uprkos tome što španski zakon zabranjuje maloljetnicima mlađima od 16 godina pristanak na seks, sud je presudio da se muškaracu  treba odobriti zakonska iznimka.

Sud je utvrdio da je odnos bio „dobrovoljan“, obrazlažući odluku izjavom da je „u romskoj kulturi to normalno ponašanje“. Optuženi je navodno vjerovao da je djevojčica starija, a njene prave godine otkrio je tek kad su posjetili ginekologa zbog trudnoće.

Nakon utvrđivanja trudnoće, po španskom zakonu zatražena je medicinska i kriminalistička istraga, što je dovelo do hapšenja muškarca. Za kontinuirano seksualno zlostavljanje maloljetne osobe mlađe od 16 godina tužilac je tražio kaznu od 11 godina i šest mjeseci zatvora.

Međutim, pokrajinski sud donio je potpunu oslobađajuću presudu, rekavši da „nije bilo kontroverzi“ jer se radi o “kulturnim normama romske zajednice, gdje seksualni odnosi i brak mogu biti uobičajeni u mladoj dobi”.

Sud se pozvao na zakon o španskom kaznenom zakonu koji dopušta spolni odnos mlađima od 16 godina kako bi se isključila kaznena odgovornost ako je razlika u godinama minimalna i ako su osobe blizu zrelosti. Suci su istakli sporazumnu prirodu odnosa između muškarca i djevojčice, naglasivši da ona djeluje kao  da ima 15 godina i “fizički i po ponašanju”.

Predočen je psihološki izvještaj koji podupire argument, ukazujući da se maloljetnica normalno razvijala i da svoju situaciju nije smatrala zlostavljanjem, opisujući je kao “zadovoljnu situacijom”.

Ova presuda uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je drugi španski sud, u pokrajini Castilla y León, smanjio kaznu muškarcu koji je tri puta ostavio maloljetnicu između 12 i 15 godina trudnu, a nakon što je žrtva rekla da je normalan dio njene kulture za mlade djevojke da imaju spolne odnose s odraslima.

Sud je muškarcu smanjio kaznu s 37 godina na osam godina i devet mjeseci, rekavši za žrtvu: “uprkos mladoj dobi, znala je šta je seks i njegove posljedice”.

Presuda je izazvala oštre kritike vladinih dužnosnika, kao i romske zajednice, koji ističu da takvi događaji nisu u skladu s romskom kulturom.

“Kazneni zakon ne isključuje zaštitu maloljetnika Roma”, rekla je Beatriz Micaela Carrillo, generalna direktorica za jednako postupanje i nediskriminaciju i protiv rasizma španskog Ministarstva jednakosti. Kako je dodala, inače bi to impliciralo da zlostavljanje ili napad na romske djevojčice ima vrlo malo pravnih posljedica.

„Zakon ne može imati iznimke za romske djevojčice i oslanjati se na pristanak djeteta kako bi se smanjila kazna silovatelju. Ovoj besmislici dodaje se još jedno barbarstvo: anticiganska vizija proglašavanjem da je silovanje 11-godišnje djevojčice nakon što je tri puta ostala trudna nešto normalno među Romima“, rekla je Carrillo.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button