Novosti

Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada: Siromašna, romska i djeca u uličnoj situaciji najčešće žrtve radne eksploatacije

Djeca koja žive i odrastaju u teškim materijalnim i socijalnim uslovima, lako postaju žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije upozorilo je danas da su djevojčice iz najsiromašnijih porodica, djeca romske nacionalnosti i ona u uličnoj situaciji, djeca sa teškoćama u razvoju, u sukobu sa zakonom i djeca koja žive u ruralnim područjima najčešće žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja.

U saopćenju povodom 12. juna, Međunarodnog dana borbe protiv dječijeg rada, ovo ministarstvo je navelo da je više od 160 miliona djece u svijetu uzrasta mlađeg od 17 godina izloženo radnoj eksploataciji, odnosno da je radilo u situaciji koja za njih nije dobra po pitanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

„Djeca koja žive i odrastaju u teškim materijalnim i socijalnim uslovima, lako postaju žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja. Mogućnosti za tako nešto se uvećavaju ukoliko se siromaštvo i socijalna isključenost djece i roditelja poklapaju sa pripadnošću nekoj od društveno osjetljivih podgrupa“, navodi se u saopćenju.

Međunarodni dan borbe protiv dječijeg rada obilježava se od 2002. godine s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječijeg rada i zapošljavanja djece.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button