EU Roma

Njemačka: Napadi na Sinte i Rome udvostručeni

Studija je pokazala da se diskriminacija najčešće događala u školama, mjestima stanovanja i državnim organima. Romski spomenici i groblja često su bili mete.

Njemačke vlasti zabilježile su više od 1.200 napada na Sinte i Rome tokom prošle godine. Predrasude i diskriminacija dešavaju se na ulicama, kao i u državnim organima.

Prema Centru za izvještavanje i informiranje o anticiganizmu (MIA), saveznoj agenciji za praćenje podataka, broj napada na Sinte i Rome registrovanih u Njemačkoj gotovo se udvostručio u 2023., na 1.233 u u odnosu na 621 u 2022.

Govoreći o dramatičnom skoku na predstavljanju izvještaja u Berlinu, Romani Rose, predsjednik Centralnog vijeća Sinta i Roma u Njemačkoj, kazao je da ovo izaziva veliku zabrinutost.

U Njemačkoj živi oko 150.000 njemačkih Sinta i Roma, kao i još 100.000 romskih migranata.

Sinti i Romi bili su među ljudima koje su nacisti odredili za istrebljenje tokom holokausta, s oko 500.000 ubijenih.

Uvrede, prijetnje, predrasude i diskriminacija

Njemačka ministrica porodice Lisa Paus nazvala je antiromske osjećaje “tužnim dijelom svakodnevnog života” za one koji su pogođeni i zahtijevala da ih društvo i vlada tretiraju s istom hitnošću kao i rasizam i antisemitizam.

Predstavnik za borbu protiv anticiganizma Mehmet Daimagüler posebno je kritikovao policiju, koja je bila u fokusu izvještaja.

Tri od deset “ekstremno nasilnih” incidenata dokumentovanih u indeksu za 2023. uključivala je policiju, a u jednom korištenje policijskih pasa na uhapšenima koji su imali lisice na rukama.

Predsjednik MIA-e Silas Kropf pozvao je na temeljne promjene u policiji u cilju borbe protiv sistemske diskriminacije.

Daimagüler je naglasio da su predrasude očite u stavovima policije prema Romima i Sintima, kao i nedostatak povjerenja Roma i Sinta u policiju, što je također dovelo do nedovoljno prijavljivanja diskriminirajućih incidenata.

Ipak, Kropf je rekao da veći broj prijavljenih incidenata ne odražava nužno povećanje broja incidenata – od kojih službeni brojevi mogu predstavljati samo mali broj stvarnih slučajeva – već veću lakoću s kojom se sada mogu prijaviti online, putem pošte ili telefonom u šest njemačkih država.

Unatoč tome, Kropf je rekao da veći broj prijavljenih incidenata ne odražava nužno povećanje incidenata – od kojih službeni brojevi mogu predstavljati samo mali broj stvarnih slučajeva – već veću lakoću s kojom se sada mogu prijaviti online, putem pošte ili telefonom u šest njemačkih pokrajina.

Sve u svemu, vlasti su zabilježile 50 nasilnih napada, od kojih je 10 bilo okarakterizirano “ekstremnim nasiljem”, 46 prijetnji i 27 slučajeva materijalne štete. U 89 slučajeva pronađeni su dokazi neonacističke motivacije.

Predrasude urezane u njemački administrativni sistem

Kropf je kazao da na ove brojke uticali kretanje društva udesno, neuspjeh političara da ukažu na antiromsku diskriminaciju i duboko ukorijenjene predrasude usađene u njemačku administraciju.

Studija je pokazala da se diskriminacija najčešće događala u školama, mjestima stanovanja i državnim organima. Romski spomenici i groblja često su bili mete, pa je tako nedavno nacrtan kukasti krst na kući osobe koja je preživjela holokaust, a rasistički povici i huškanje su uobičajeni.

Kropf je zamolio saveznu vladu da obnovi finansiranje MIA-e koja je osnovana u oktobru 2021. kako bi mogla nastaviti dobivati ​​realniju predstavu o razmjerima antiromskog raspoloženja u njemačkom društvu. Daimagüler je zaključio da je nedostatak javnog protesta zbog diskriminacije Roma sramotan, upitavši: “Gdje je ogorčenje društva?”

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button