EU Roma

Novi izvještaj o ulozi Roma u ukrajinskom ratu i poslijeratnoj obnovi

Obnova Ukrajine pruža priliku za stvaranje inkluzivnijeg i pravednijeg društva za sve građane.

Romi koji žive u Ukrajini bore se na prvim linijama i u velikom broju, mnogi kao dobrovoljci, u odbrani zemlje od ruske agresije.

Ovo je zaključak novog izvještaja Borba za pravedniju budućnost: Utjecaj rata u Ukrajini na Rome i pouke za poslijeratnu obnovu, Fondacije Roma za Evropu, koji je predstavljen u Vijeću Evrope u Strasbourgu. Na temelju kvalitativne studije provedene od decembra 2022. i aprila 2023., izvještaj baca svjetlo na doprinose, izazove i težnje romske zajednice u kontekstu aktuenog nasilja.

“Izvještaj ističe ulogu romske zajednice u odbrani Ukrajine i nastoji osigurati da se priznaju njihovi doprinosi u poslijeratnoj obnovi. Obnova Ukrajine pruža priliku za stvaranje inkluzivnijeg i pravednijeg društva za sve građane”, rekao je Željko Jovanović, predsjednik Fondacije Roma za Evropu.

Zamjenik generalnog sekretara Vijeća Evrope Bjørn Berge dodao je: „Jasno je da organizacije civilnog društva ukrajinskih Roma pružaju prijeko potrebnu humanitarnu pomoć ljudima u dijelovima Ukrajine koji su najviše pogođeni ratom. Mogu ih samo ohrabriti da nastave činiti ono što mogu u ovim izuzetno teškim i opasnim okolnostima, te da budu spremni odigrati svoju ulogu u postkonfliktnoj obnovi svoje zemlje”, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button