Novosti

Regionalno istraživanje: “Stradanje Roma u ratovima devedesetih”

Uz same rezultate istraživanja, a kroz panel diskusiju govoriće se o mogućnostima romske kulture kao jedne vrste kohezivnog elementa u pozitivnom doprinosu procesima pomirenja među državama i unutar država u regionu.

U Omladinskom kulturnom centru “Abrašević” u Mostaru, 14. juna 2024. godine biće predstavljeno komparativno istraživanje o ratnim zločinima i drugim kršenjima ljudskih prava u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Kosovu od 1991. do 2001. godine.

Riječ je o temi koja je do sada bila najmanje istražena, što predstavlja svojevrsni kontinuitet odnosa prema jednoj o najdiskriminisanijih etničkih grupa u svim ovim državama.  Uz same rezultate istraživanja, a kroz panel diskusiju govoriće se o mogućnostima romske kulture kao jedne vrste kohezivnog elementa u pozitivnom doprinosu procesima pomirenja među državama i unutar država u regionu.

Projekat je je osmislila i sprovodi nemačka organizacija forumZFD, predstavništva u Beogradu i Sarajevu, uz partnersku podršku Inicijative mladih za ljudska prava Srbija, Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), medijskih kuća Tačno.net i Impuls Portal.

Projekat je podržan sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

O iskustvima istraživanja, kao i njihovom doprinosu u procesu pomirenja, govoriće Marko Milosavljević, istraživač, Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija, Dervo Sejdić, predsednik “Kali Sara-Romski Informativni Centar”, BiH; Rasim Ibrahimović, istraživač iz BiH, Aleksandar Reljić, novinar i autor dokumentarnih filmova, Dragan Ristić, frontmen grupe “Kal”, Srbija; Zijo Ribić, član porodice žrtava masakra u Skočićima 1992. godine, BiH.

Romski melos u kulturi dijaloga i procesu pomirenja

Nakon panel diskusije, u “Abraševiću” će u 21h nastupiti grupa KAL iz Srbije, koju predvodi harizmatični pjevač i gitarista Dragan Ristić.

Još od 1996. godine, bend je prepoznatljiv po kombinaciji romske muzike sa različitim muzičkim pravcima i stilovima, koje svjetski muzički kritičari opisuju i kao ‘rock’n’roma’.

Uz muziku i ritam koji njeguju, grupa KAL je poznata i po aktivizmu. Njihovo stvaralaštvo je reprezentativan i respektabilan primjer onih koji se bore za očuvanje svog jezika i kulture.

Prije mostarske premijere, publika koja prati grupu KAL imala je prilike da ih vidi i čuje na brojnim muzičkim festivalima: Exit, Sziget, Berlinale.

Saradnja benda KAL i njemačke organizacije forumZFD svojevrsni je doprinos gradnji  pomirenja, ali i skretanje pažnje na stradanja Roma u ratovima 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije, piše Tačno.net.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button