EU Roma

Komesar Vijeća Evrope: Diskriminacija Roma i razmjere kršenja ljudskih prava su šokantni

Romi se i dalje suočavaju sa široko rasprostranjenim anticiganizmom. Ovaj specifični vid rasizma ima nekoliko oblika u rasponu od svakodnevnog antiromskog diskursa običnih građana, političara i medija do onih najgnusnijih kao što su zločini iz mržnje protiv Roma.

“Diskriminacija koju doživljavaju Romi i Putnici u Evropi i razmjere kršenja ljudskih prava s kojima se suočavaju šokantni su i zahtijevaju odlučnu akciju”, rekao je komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Michael O'Flaherty povodom Međunarodnog dana Roma.

Kako je istakao, na našem kontinentu živi oko 10-12 miliona Roma i Putnika. Mnogi od njih suočavaju se s diskriminacijom u svim područjima života, od segregacije i isključenosti u stanovanju i obrazovanju do višestrukih prepreka pri pristupu poslu, zdravstvenoj skrbi te robama i uslugama, što dovodi do njihove marginalizacije i siromaštva.

„Romi se i dalje suočavaju sa široko rasprostranjenim anticiganizmom. Ovaj specifični vid rasizma ima nekoliko oblika u rasponu od svakodnevnog antiromskog diskursa običnih građana, političara i medija do onih najgnusnijih kao što su zločini iz mržnje protiv Roma. Sveopća diskriminacija i ukorijenjene predrasude prema Romima i Putnicima u današnjoj Evropi rezultat su stoljeća nasilja, stigmatizacije i nejednakosti, od vremena ropstva do romskog holokausta i pogroma, prisilne sterilizacije Romkinja, odvođenja djece, prisilnih deložacija iz kuća te etničkog profiliranja. Stavljanje Roma u ulogu žrtvenog jarca u kriznim vremenima pojava je koja se ponavlja i nedavno je ponovno istaknuta u kontekstu pandemije COVID-19, koja je pokazala porast govora mržnje usmjerenog prema romskim zajednicama širom Evrope. Romi koji bježe od ruskog rata protiv Ukrajine su diskriminirani dok pokušavaju doći do skloništa i drugih oblika pomoći“, kazao je Komesar.

Naglasio je da zaštita ljudskih prava Roma i Putnika mora postati glavni prioritet u državama članicama.

„Prvo, trebali bi priznati razmjere anticiganizma u našim društvima i nivo kršenja ljudskih prava koja iz toga proizlaze. Političari bi trebali usvojiti politiku nulte tolerancije prema govoru mržnje prema Romima. Posvuda bi Romi i Putnici trebali imati puni pristup pravdi u praksi kako bi ispravili kršenja ljudskih prava s kojima su suočeni. To uključuje punu provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Romima i Putnicima“, rekao je O'Flaherty.

Dodao je da bi se kao druga stvar trebala osmisliti politika utemeljena na pravima na lokalnom, regionalnom i državnom nivou i primjereno je provoditi u borbi protiv anticiganizma, diskriminacije i marginalizacije Roma. U tom kontekstu, ključno je poticati osnaživanje i sudjelovanje Roma i Putnika, uključujući mlade ljude i žene.

„Trebali bismo raditi ‘sa’ Romima i Putnicima, a ne ‘za’ njih.“, kazao je.

Kao treću stavku naveo je da bi se države članice trebale pozabaviti stalnim nedostatkom podataka o položaju Roma u prostoru Vijeća Evrope jer to onemogućuje mjerenje punog opsega kršenja ljudskih prava sa kojim se suočavaju.

„To također znači rješavanje problema nedovoljnog prijavljivanja ovih kršenja od strane Roma vlastima, distribucijom informacija o dostupnim mehanizmima za zaštitu ljudskih prava, jačanjem međusobnog povjerenja i poboljšanjem reakcije vlasti. Konačno, moramo prepoznati, promovisati i, iznad svega, slaviti romsku kulturu u svoj njezinoj raznolikosti i doprinose Roma našim društvima ne samo na Međunarodni dan Roma, nego svaki dan. Potrebno je razviti i učinkovito primijeniti alate za podizanje svijesti opće populacije i poučavanje u školama o romskoj kulturi, historiji i jeziku. Još mnogo toga treba učiniti kako bi se postigla puna ravnopravnost i uključivanje Roma i Putnika u evropska društva. Iako postoji nada za napredak, nema vremena za gubljenje. Stajat ću uz Rome i Putnike i iskoristit ću svoj mandat do kraja kako bih ih podržao da vrate i uživaju ljudska prava,” stoji u saopćenju komesara Vijeća Evrope za ljudska prava.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button