EU Roma

Sastanak u Strazburu o promociji inkluzivnog obrazovanja za Rome i Putnike

Jedanaest novoimenovanih “Ambasadora inkluzivnog obrazovanja” iz Albanije, Bugarske, Češke, Mađarske, Portugala, Rumunije, Slovačke i Ujedinjenog Kraljevstva sastaje se po prvi put danas i sutra kako bi razgovarali o promociji kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za Rome i Putnike u svojim zemljama u narednim mjesecima.

Sastavljeni od romskih i neromskih aktivista za ljudska prava, bivših učenika iz segregiranih i posebnih škola, učitelja, direktora škola i novinara, ovi će ambasadori podijeliti inspirativne priče o inkluzivnom obrazovanju za zajednički cilj promocije kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za svu djecu, saopćili su iz Vijeća Evrope.

Kako je rečeno, sastanak u Strazburu u Francuskoj pomoći će u razvoju i provedbi komunikacijskih aktivnosti o vrijednosti i dobrobiti inkluzivnog obrazovanja i obrazovne desegregacije. Ambasadori će također podržati edukatore i relevantna obrazovna tijela u poboljšanju procesa učenja i upravljanja kako bi odgovorili na potrebe sve djece, bez obzira na njihove socioekonomske, etničke, jezične i druge razlike.

Ovaj projekat provodi se u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope – Inkluzivne škole: Pravimo promjene za romsku djecu (INSCHOOL).

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button