EU Roma

Širenje mržnje prema nacionalnim manjinama: Neonacisti marširaju evropskim gradovima uprkos zabranama EU

Gotovo 80 godina od završetka Drugog svjetskog rata, krajnje desničarske organizacije svake godine marširaju evropskim gradovima veličajući nacističke ratne zločince i šireći ilegalni govor mržnje protiv Jevreja i drugih manjina u EU.

12 godišnjih marševa opisano je u novom izvještaju koje su zajednički objavili B'nai Brith International, jevrejska zagovaračka organizacija osnovana 1843., i Fondacija Amadeu Antonio, njemačka nevladina organizacija koja radi na jačanju civilnog društva i suprotstavljanju neonacizmu i krajnje desnom ekstremizmu. Zapravo, postoji više marševa, ali izvještaj se fokusirao na one godišnje marševe koji se održavaju na određene datume u EU.

“Mislim da je to važna tema koja je povezana s porastom mitova o zavjeri i krajnje desničarske radikalizacije koju vidimo širom Evrope”, kazala je Alina Bricman, direktorica EU poslova u B'nai Brith Internationalu, prilikom predstavljanja izvještaja.

“Marševi nisu nestali nakon pandemije COVID-19 kada su procvjetale antisemitske teorije zavjere i govor mržnje na internetu. Ovi godišnji marševi imaju historiju prije pandemije i nastavljaju se održavati svake godine na dobro planiran i predvidljiv način uprkos postojećem zakonodavstvu protiv negiranja holokausta, pa čak i direktnim zabranama,” navela je.

Marševi se razlikuju ovisno o historijskom kontekstu, ali pokazuju i brojne sličnosti, objasnila je voditeljica projekta Simone Rafael iz Fondacije Amadeo Antonio. Postojanje organizirane krajnje desničarske scene stvorilo je panevropski fenomen, gdje krajnje desničarski ekstremisti i neonacisti, neki s kriminalnom pozadinom, pozivaju jedni druge na marševe.

Većina marševa posvećena je veličanju nacističkih ratnih zločinaca i njihovih lokalnih saradnika u dotičnim zemljama. Revizionizam historije u obliku poricanja ili iskrivljavanja holokausta stoga je ključni element marševa, s poticanjem na antisemitizam, ali i na rasizam i ksenofobiju protiv drugih manjina i ranjivih grupa poput Roma, migranata i LGBTQ osoba.

Izvještaj uključuje i pravnu analizu. U predgovoru izvještaja njemački ambasador Robert Klinke, specijalni predstavnik za odnose sa jevrejskim organizacijama, romska pitanja i sjećanje na holokaust, opisuje marševe kao “simboliku posebno opasnog oblika mržnje”. Marševi su se prilagodili sivim zonama zakonskih okvira i niko se nije njima ozbiljno pozabavio.

Kako je kazao Johanan Seynave, jedan od autora i pravnik odgovoran za pravnu analizu u izvještaju, organizatori marševa pozivaju se na slobodu izražavanja, slobodu udruživanja i slobodu okupljanja, što je među najvažnijim demokratskim pravima i vrijednostima u EU. Seynave je podsjetio da u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u Članu 17. postoji opća zabrana zloupotrebe ovih prava.

Član 17. treba čitati kao pravni prevod koncepta ‘militantne demokratije’, prema kojem se demokratske garancije ne bi trebale odnositi na neprijatelje demokratije, piše u izvještaju.

Inače, gradovi u kojima se godišnje  održavaju ovi marševi su Budimpešta, Drezden, Sofija, Madrid, Riga, Blajburg, Berlin, Steenstrat, Predappio, Helsinki, Varšava i Atina.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button