EU Roma

Zanimljiva kampanja u Finskoj: Vraćaju stotine odbijenica firmama ukazujući na diskriminaciju Roma

Posljednjih decenija sve više Roma završava fakultete i spremni su se pridružiti radnoj snazi, ali zapošljavanje je za mnoge teška borba.

Finska je jedna od zemalja koje najviše poštuju ravnopravnost, svrstava se među najbolje na svijetu kada je u pitanju rodna ravnopravnost i jednake plaće. Ali romska manjina se i u ovakvoj državi suočava s otvorenim rasizmom i diskriminacijom, uprkos tome što su i njihovi preci živjeli u Finskoj stotinama godina.

Posljednjih decenija sve više Roma završava fakultete i spremni su se pridružiti radnoj snazi, ali zapošljavanje je za mnoge teška borba.

Zbog toga su univerzitet Diak i kreativna kuća SEK prikupili stotine odbijenica koje su Romima poslali finski poslodavci, kako bi ih ponovo poslali firmama.

– Odbijenice su norma za Rome u Finskoj. Odlučili smo vratiti pisma firmama i podsjetiti ih da svima trebaju dati jednaku priliku za zapošljavanje bez obzira na njihovo porijeklo, kazala je Katri Perho iz Diaka.

Pisma su imala attachment koji je pozivao firme da se pridruže novoosnovanom skupu poslodavaca: portalu koji Romima pomaže identifikovati poslodavce koji su voljni zaposliti osobe romskog porijekla. Prema istraživanju, do 5% svih firmi u Finskoj kaže da nije otvoreno za zapošljavanje osobe romskog porijekla.

– Zato obične riječi više ne vrijede. Moramo vidjeti konkretnu akciju poslodavaca kako bi osigurali jednake mogućnosti za sve, dodala je Perho.

Korištenjem pisama odbijenica firmi istaknuti su pravi izazovi s kojima se zajednica svakodnevno suočava.

– Jedan cilj je bio probuditi nadu kod mlađih Roma. Želimo istaknuti da se školovanje i prijava na konkurse isplati jer svi kandidati uvijek trebaju biti tretirani jednako, kazala je Perho.

Direktor kreativne agencije SEK Lauri Gran izjavio je da su priče Roma koje su čuli dok su radili na kampanji bile šokantne.

-Želimo pomoći da se što više firmi pridruži kampanji. Zato je upotreba riječi poslodavaca kao alata bio najbolji put. Ograničeni budžet također je značio da nije bilo mjesta za tradicionalne medije, što je još jedan razlog zašto je direktna pošta korištena kao naš primarni medij.

Attachment u mailu koji je pozivao firme da se pridruže grupi poslodavaca dizajnirao je Tino Nyman, finski grafički dizajner romskog porijekla. Kampanja također uključuje kratki film koji prikazuje stvarne priče Roma. Film ističe samo neke od oblika rasizma s kojima se Romi suočavaju prilikom prijavljivanja za posao.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button