Novosti

Konferencija – Socijalna inkluzija osigurava jednake mogućnosti korištenja sistema obrazovanja

Konferencija je okupila lokalne, regionalne i međunarodne stručnjake koji su razmijenili znanja i iskustva iz oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i socijalne inkluzije

Tekst: Alma Zukanović, FOTO FENA/Almir Razić

Socijalna inkluzija osigurava da svi imaju jednake mogućnosti da koriste sistem obrazovanja, rečeno je danas na Konferenciji “Socijalna inkluzija u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja“ koja je održana danas u Sarajevu.

Konferencija je okupila lokalne, regionalne i međunarodne stručnjake koji su razmijenili znanja i iskustva iz oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i socijalne inkluzije.

Također, predstavljen je i priručnik ”Socijalna inkluzija u kontekstu srednjih stručnih i tehničkih škola” koji je nastao u okviru projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“, a koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uime vlada Švicarske i SR Njemačke.

Predstavnica Ambasade Švicarske u BiH Chantal Felder smatra da stručno obrazovanje i inkluzija predstavljaju jako važan aspekt švicarske saradnje, jer mladim ljudima daju relevantno obrazovanje i vještine koje su im potrebne za tržište rada.

Tvrdi da je obrazovanje ključno za borbu protiv stereotipa, jer se kroz obrazovanje promovira i ravnopravnost spolova.

Ukoliko se ne bavimo tim kroz sistem obrazovanja, postoji rizik da će se to još dodatno produbiti – kazala je.

Istakla je da je konferencija prilika da osobe koje se ovim pitanjima bave u praksi razmjene iskustva da dobiju inspiraciju za daljnji rad.

Šefica Odjela za odnose s javnošću, kulturu i protokol Ambasade Njemačke u BiH Lea Thurm izrazila je zadovoljstvo što je održana konferencija o toj temi, jer su učesnici imali priliku govoriti o načinima prepoznavanja izazova sa kojima se te osobe susreću te na koji način obrazovati te osobe.

Dodala je da su razgovarali i o različitim programima, s posebnim akcentom na Priručnik.  

Autorica priručnika „Socijalna inkluzija u kontekstu srednjih stručnih i tehničkih škola“ Lejla Kafedžić kazala je da je Priručnik nastao na temelju višednevnih stručnih usavršavanja sa profesorima, psiholozima, pedagozima i asistentima.

Istakla je da se sastoji od tri glavna djela, a to su pozicioniranje inkluzivnosti, zatim dio o tome šta profesori mogu uradi za djecu i kreiranje nastavnog procesa te dio o umrežavanju, kako bi nastavnici znali da nisu sami.

Izrazila je nadu da će Priručnik biti koristan, posebno nastavnicima studentima, roditeljima i stručnim službama.

Projekat podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button