EU Roma

Preminuo romski mladić na kojeg je pucala grčka policija

Policajac je ispalio dva hica u 16-godišnjeg romskog mladića dok je bježao sa benzinske pumpe, navodno ne plativši račun za gorivo koji je iznosio 20 eura.

Romski mladić, kojeg je policajac teško ranio u glavu u Solunu dok je bježao sa benzinske pumpe, preminuo je u bolnici, potvrdili su ljekari.

Policajac je ispalio dva hica u 16-godišnjeg romskog mladića dok je bježao sa benzinske pumpe, navodno ne plativši račun za gorivo koji je iznosio 20 eura. Policijski službenik je priveden i u toku je istražni postupak.

Ranjavanje mladića izazvalo je velike proteste romske zajednice u drugom grčkom gradu po veličini, a nereda je bilo i u drugim gradovima Grčke, između ostalih i u Atini.

„Nije zbog benzina, nije zbog novca, pucali su jer je bio Rom“, uzvikivali su demonstranti na protestima.

Takis Teodorikakos, ministar civilne zaštite, pod čijom nadležnošću su i grčke bezbjednosne službe, napisao je na Twitteru da je „duboko tužan“ zbog smrti dječaka.

„Slučaj istražuje sud, jedini nadležan da procijeni činjenice i utvrdi odgovornost“, dodao je on.

Pucnjava je ponovo pokrenula pitanje navodnog policijskog nasilja u grčkim gradovima.

Prošle godine, 18-godišnji Rom Nikos Sampanis ubijen je iz vatrenog oružja u potjeri u blizini Atine, a 6. decembra 2008. tokom noćne policijske intervencije ubijen je 15-godišnjak. Smrt Aleksisa Grigoropulosa u centralnom okrugu Egzarhije se svake godine obilježava velikim protestima u Atini i drugim gradovima.

Nekoliko hiljada policajaca raspoređeno je u utorak u glavnom gradu kako bi spriječili nemire.

Vijest o pucnjavi izazvala je proteste lokalne romske zajednice ispred bolnice u Solunu gdje je dječak operisan kako bi mu se izvadio metak iz glave. Demonstranti su se pridružili prijateljima i rođacima ispred bolnice, a na policiju je bacano kamenje, koja je odgovorila šok bombama.

„Pa šta ako nije platio? Zar su morali da ga ubiju?“, rekao je njegov otac grčkim medijima, dodajući da je dječak napravio grešku i da je policija trebalo da dođe i da ga uhapsi u kući.

Policajac koji je pucao pojavio se na sudu pod optužbom za ubistvo u pokušaju i druga krivična djela. Potom se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se vidi muškarac identifikovan kao dječakov otac kako ga policajci maltretiraju ispred suda. Vidi se kako je muškarac bačen na zemlju, okružen interventnom policijom.

Panajotis Sabanis, šef Romske federacije centralne i zapadne Makedonije, zatražio je „pravdu“.

„Romi u Grčkoj su meta rasizma. Ovo nije prvi slučaj da policija puca na Roma samo zato što je Rom“, rekao je on prošle sedmice.

Prema podacima Vijeća Evrope, Romi su najveća manjina u Grčkoj i broji oko 270.000, uglavnom žive u improvizovanim smještajima.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button