EU Roma

Uskoro rušenje farme svinja koja se nalazi na mjestu bivšeg koncentracionog logora za Rome

Na ovom mjestu biće izgrađen spomenik romskim žrtvama holokausta u Češkoj, a cilj mu je podsjetiti posjetioce na tragične činjenice vezane za postojanje logora.

D.M.

U mjestu Lety u Písku u Češkoj, 22. jula će započeti rušenje bivše industrijske farme svinja koja se nalazi na mjestu gdje je nekada bio koncentracioni logor za Rome tokom Drugog svjetskog rata.

Ovo je neophodno da bi se izgradio spomenik u pomen žrtvama holokausta romskog i sintskog porijekla u Češkoj, kazala je Karolina Spielmannová, glasnogovornica Muzeja romske kulture.

Rušenjene bi trebalo koštati više od 4,5 miliona eura, a finansira ga češko Ministarstvo kulture.

Industrijska farma svinja, koja je bila u funkciji od 1970-ih godina do proljeća 2018., nalazi se na mjestu gdje je isprva bio disciplinski radni logor, a od avgusta 1942. postao je ono što se nazivalo “Ciganski logor” gdje su cijele romske porodice bile zatvorene u neljudskim uslovima – i time je postao koncentracioni logor. Kroz to što se nazivalo “Ciganski logor I – Lety” prošlo je 1309 osoba, od kojih je najmanje 326 tamo umrlo.

Većina onih koji su umrli u Letyju bila su djeca. Godine 1943., odmah nakon što su preostala djeca, muškarci i žene poslani u gotovo sigurnu smrt u koncentracioni logor Auschwitz II-Birkenau, sve su zgrade “Ciganskog logora I” sravnjene sa zemljom i zapaljene.

Godine 1995. u blizini masovne grobnice, postavljeno je spomen obilježje za neke od žrtava stradalih u logoru Lety (oko 300 metara od samog logora); mjesto je 1998. postalo spomenik kulturne baštine, a zatim je 2012. nadograđen postavljanjem amfiteatra s replikama zatvoreničkih prostorija, parkingom i stazom s objašnjenjima o historiji mjesta. Od 2018. godine Spomenikom kulturne baštine upravlja Muzej romske kulture.

Češka vlada odobrila je otkup industrijske farme svinja za 15 miliona eura bez PDV-a u 2018.

Muzeju romske kulture tada je njegov osnivač, češko Ministarstvo kulture, povjerilo zadatak rušenja farme i izgradnje novog spomenika romskim žrtvama holokausta.

Novo spomen obilježje bit će dostojno mjesto odavanja počasti i sjećanja na žrtve logora, a cilj mu je i podsjetiti posjetioce na tragične činjenice vezane za postojanje logora.

Direktorica Muzeja romske kulture Jana Horváthová kazala je da spomenik također mora edukovati posjetioce i informisati ih o historiji Roma i Sinta u Češkoj u 20. vijeku, objašnjavajući korijene diskriminacije i mržnje protiv njih, i potaknuti raspravu o ljudskim pravima i o tome kako poboljšati suživot na ovom prostoru.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button