EU Roma

U Mađarskoj počela s emitovanjem prva romska radio stanica

Kako su istakli, ova radio stanica djeluje kao most između Roma i ne-Roma u Mađarskoj, te može razbiti narative koji romsku zajednicu povezuju sa siromaštvom i drugim socijalnim problemima.

D.M.

Intelektualci, emiteri i kulturni djelatnici iz mađarske romske zajednice koriste eter kako bi preoblikovali narative i pojačali glasove najveće manjinske grupe u ovoj zemlji.

Radio Dikh – što na romskom jeziku znači “vidjeti” – emituje se na FM radiju u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti. Njegovih 11 programa fokusirano je na romsku muziku, kulturu i probleme s kojima se romska zajednica suočava, a cilj im je promijeniti način na koji šire društvo percipira manjinsku grupu koja je često u nepovoljnom položaju.

Romi općenito nemaju dovoljnu zastupljenost u mainstream medijima, a čak i ako imaju, često se ne prikazuje prava slika, odnosno slika koja je istinita kad je u pitanju romska zajednica”, kazala je Bettina Pocsai, jedna od voditeljica emisije koja se bavi društvenim pitanjima.

Kako je istakla, Radio Dikh ima za cilj dati glas Romima i osigurati da romski glas bude prisutan i u medijima i da prikazuje sliku kojom su Romi zadovoljni.

Neke procjene govore da Roma u Mađarskoj ima gotovo milion, odnosno oko 10% stanovništva. Poput Roma širom Evrope, mnogi mađarski Romi često su socijalno i ekonomski isključeni te se suočavaju s diskriminacijom, segregacijom i siromaštvom.

Pored svega navedenog, prisutni su i stereotipi o ulogama Roma u društvu, gdje se oni često povezuju s njihovim tradicionalnim zanimanjima poput muzičara, plesača i trgovaca.

“Ova su očekivanja ograničila mogućnosti za Rome, a posebno Romkinje, da sudjeluju i razviju svoje vještine u drugim područjima”, rekla je Szandi Minzari, voditeljica ženskog radio programa.

Kako je navela, mnoge žene u tradicionalnim romskim porodicama uveliko ovise o muškim članovima porodice, a njihovo uključivanje u razgovore o temama od javnog interesa treba im poslužiti kao inspiracija da se uključe u drugačiji svijet.

Kako su istakli, ova radio stanica djeluje kao most između Roma i ne-Roma u Mađarskoj, te može razbiti narative koji romsku zajednicu povezuju sa siromaštvom i drugim socijalnim problemima.

Želim promijeniti način na koji se Romi gledaju u društvu”, zaključila je Pocsai.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button