Novosti

Javna akcija ‘Fali nam papir’ – Istospolni parovi traže zakon o istospolnim partnerstvima

Obzirom da se 15. maja obilježava i UN Dan porodice, a 17. maja Dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, simbolički je odabran dan između ova dva značajna datuma

Saopćenje, Foto FENA/SOC

Nekoliko istospolnih parova okupilo se danas ispred zgrade Općine Centar u Sarajevu, te zatražilo zahtjev za sklapanje partnerstva. Tim simboličnim činom željeli su još jednom pokazati da im ‘’fali papir’’ kojim će ozakoniti njihova partnerstva, te na taj način izvršiti pritisak na vlasti da nastave sa procesom donošenja zakona o istospolnim zajednicama.

Obzirom da se 15. maja obilježava i UN Dan porodice, a 17. maja Dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, simbolički je odabran dan između ova dva značajna datuma.

Jedna od učesnica kampanje Dajana Bakić je rekla da su danas još jednim primjerom pokazali stvarnost života LGBTIQ osoba u BiH, tačnije osoba u istospolnim zajednicama koje ostaju nevidljive pred zakonima.

Današnjom akcijom pokazujemo da smo ovde, aktivan dio bosanskohercegovačkog društva i zaslužujemo dostojanstven život. Podsjećamo na odgovornost donosioce odluka u entitetskim vladama da pokrenu proces izrade zakona o zajednicama života istog spola koji će omogućiti da istospolne zajednice uživaju prava i imaju ravnopravan tretman – kazala je Bakić. 

Istospolni provi su stvarnost u BiH, ali nemaju mnoga prava koja imaju njihovi sugrađani i sugrađanke u heteroseksualnim zajednicama. Ova diskriminacija se ogleda u nizu životnih pitanja koja ostaju neregulisana, a istospolne zajednice ostaju izvan zakona, iako postoje u bh. stvarnosti. 

 – Po osnovu svoje seksualne orijentacije, osobe u istospolnim zajednicama nemaju pravno regulirano uzdržavanje među partnerima kada je to potrebno, nemaju pravo na međusobnu brigu i podršku kada se jedan od njih teško razboli, ne mogu računati na penziju i socijalnu podršku u slučaju smrti svog partnera ili partnerice, nemaju prava na poreske olakšice kojim država nagrađuje međusobno uzdržavanje članova porodice kako bi učvrstila socijalnu sigurnost u društvu, nemaju pristupa koristima kojima poslodavci podržavaju porodični život kao oblik naknade za rad svojih zaposlenika, nemaju zaštićenu imovinu koju su zajednički stekli u sklopu porodičnog života niti pravila po kojima se rješavaju odnosi u slučaju da se partneri raziđu, te mnoga druga prava i obaveze koje dolaze sa zakonskom regulacijom životne zajednice – saopćeno je iz Sarajevskog otvorenog centra, organizacije civilnog društva koja radi na unapređenju položaja LGBTI osoba i žena u BiH i koji je pokrenuo javnu akciju. 

(Fena)

Srodni artikli

Back to top button