EU Roma

Rom dobio slučaj protiv slovačke policije: Nezakonito ga držali u pritvoru

Okružni sud u Bratislavi presudio je u korist 30-godišnjeg Roma s intelektualnim teškoćama koji je 2013. godine bio nezakonito zadržan u pritvoru četiri sedmice. Sud je prvostepenom presudom dodijelio ovom muškarcu 4.000 eura kao odštetu za njegovo nezakonito pritvaranje i zlostavljanje koje je pretrpio dok je bio zatvoren. Pravno zastupanje osigurali su Evropski centar za prava Roma (ERRC) i Validity Foundation (MDAC). Ministarstvo pravde nije uložilo žalbu na odluku, što znači da je presuda pravomoćna, kazali su iz ERRC-a.

„Smatram da je presuda kojom je sud dodijelio odštetu pravedna. Nedopustivo je da neko sedmicama bude u pritvoru samo zbog neopravdanog nerada istražioca. Sud je ispravno utvrdio da je nezakonito pritvaranje negativno utjecalo na život podnositelja zahtjeva“, rekao je Ján Bartánus, advokat koji je zastupao Roma pred sudom.

Predsjednik ERRC-a Đorđe Jovanović pozdravio je odluku Suda, ali je rekao da slučaj ukazuje na širi problem unutar slovačkog pravosudnog sistema.

„Nezakonito pritvaranje ovog Roma nije samo propust lokalne policije, nego još jedan neprihvatljiv primjer kako je sistem, koji je institucionalno rasistički, uskratio Romu pravdu. Sistem koji mu je omogućio da bude nezakonito držan u pritvoru četiri sedmice i primorao ga da čeka sedam godina na presudu, isti je onaj sistem koji provodi nezakonito etničko profiliranje i puni zatvore Romima. To je isti sistem koji dopušta nasumične policijske racije usmjerena ka Romima, uključujući žene i djecu. To je isti sistem u kojem se policijski službenici ne suočavaju s krivičnom prijavom za nasilje nad romskom djecom u policijskoj stanici. Ova presuda razotkriva pukotine u pravosudnom sistemu, i drago nam je što je Ministarstvo pravde poduzelo pozitivan korak u odluci da se ne žali na slučaj“, kazao je Jovanović.

Rom je priveden u junu 2013. u jednom naselju s većinskim romskim stanovništvom. Zajednica je toga dana proslavljala završetak projekta Roma Net koji financira EU, o inkluziji Roma u grad. Općinska policija posjetila je zajednicu tokom dana, bez prigovora. U 23 sata stigla je patrola državne policije i zatražila da se utiša muzika, što je i učinjeno, te je proslava završena. Kasnije te noći stigla je policijska patrola i počela maltretirati romskog tinejdžera. Zbog toga su neka djeca, zajedno s Romom, gađala policijska kola kamenjem. Policija je privela 30-godišnjaka, a slovački kazneni zakon zahtijeva da se kaznene prijave/optužbe odmah odbace kada se utvrdi da navodni počinilac ima mentalni poremećaj koji ga lišava kaznene odgovornosti. Potvrđeno je da je istražni policajac znao za invalidnost Roma. Umjesto da ga odmah puste, policija ga je držala u pritvoru dva ipo mjeseca, a četiri sedmice policija je imala izvještaj vještačenja. Kazao je da su ga maltretirali drugi zatvorenici, a svjedoci su potvrdili da ga je policija držala vezanog za stolicu. Rom je pušten tek nakon pravnih koraka i intervencija advokata ERRC-a, koji ga je zastupao.

U oktobru 2013. godine slovački glavni tužilac i slovačka policija pokrenuli su disciplinski postupak protiv okružnog ogranka tužilaštva, odnosno istražnog policijskog službenika zbog teškog propusta u aktivnostima.

Smatra se da je slučaj potaknuo masovnu policijsku raciju na romsku zajednicu u ovom mjestu samo tri dana kasnije, kada je 65 policajaca naoružanih palicama i sa psima izvršilo raciju u romskoj zajednici ranivši preko 30 žena, muškaraca i djece.

Lokalne vlasti nikada nisu istražile napad, pokušavalo se prikriti brutalnost, a Romi koji su se žalili sudu čak su optuženi za lažno svjedočenje. Istraživanje koje je ove godine proveo ERRC i nevladina organizacija Fair Trials ukazuje na šokantne nejednakosti u iskustvu Roma u pravosudnim sistemima Češke, Slovačke, Srbije i Sjeverne Makedonije. Istraživanje detaljno pokazuje dokaze da su veće šanse da će Romi biti etnički profilirani i uvučeni u pravosudni sistem nego ne-Romi. Unutar pravosudnih sistema ovih zemalja manje su šanse da će Romi dobiti adekvatno pravno zastupanje, a veće šanse da će biti zadržani u pritvoru i dobiti zatvorske kazne u odnosu na ne-Rome.

Srodni artikli

Back to top button