Region

Prva Međunarodna konferencija Roma održana u Sloveniji

Na konferenciji su učestvovali predstavnici međunarodnih romskih zajednica, organizatori lokalne zajednice, edukatori i istraživači koji rade na temama osnaživanja i marginalizacije Roma iz šest različitih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbija i Sjeverna Makedonija)

D.M.

Razvojni centar Murska Sobota zajedno sa Sveučilištima u Manchesteru i Liverpoolu, Udruženjem Preporod, Pučkim otvorenim učilištem Čakovec i Ljudskom univerzom Lendava organizovao je protekle sedmice, u Dvorcu Rakičan, 1. Međunarodnu romsku konferenciju.

Cilj konferencije bio je analizirati i uporediti situaciju romskih zajednica u različitim evropskim zemljama, istaći mogućnosti i prepreke u političkoj mobilizaciji za pripadnike romske zajednice, prikazati primjere dobre prakse, uključujući obrazovanje te društveno-političko osnaživanje romskih zajednica.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici međunarodnih romskih zajednica, organizatori lokalne zajednice, edukatori i istraživači koji rade na temama osnaživanja i marginalizacije Roma iz šest različitih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbija i Sjeverna Makedonija).  Predstavili su položaj Roma u nacionalnoj i transnacionalnoj perspektivi, primjere dobre prakse u različitim zemljama i različite mogućnosti za osnaživanje romske zajednice.

U sklopu konferencije bila je izložena i izložba fotografija Sandija Horvata pod nazivom Ona jest. Izloženo je deset portreta Romkinja s porukom da svaka Romkinja ima pravo na školovanje, zaposlenje, te da ima pravo da bude uspješna i slobodna.

Ujedno, konferencija je bila izvrsna prilika za međusobno upoznavanje i uspostavljanje kontakata među sudionicima, što će se odraziti na kvalitetniju međunarodnu saradnju u budućnosti.

Sudionici konferencije složili su se da je ključno da se stanje romske zajednice ne zanemari i da samo zajedno, aktivnim sudjelovanjem, možemo sudjelovati u daljnjem razvoju romske zajednice.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button