Region

Manjine u Albaniji traže da se utvrdi njihov stvarni broj

Mnoga udruženja izjasnila su se da ne priznaju rezultate popisa, a zajedničku deklaraciju s dokazima da je popis falsifikovan uputiće svim državnim i međunarodnim institucijama.

Makedonska i druge manjine u Albaniji najavile su da će izdati zajedničku izjavu o nepriznavanju rezultata popisa u ovoj zemlji i zvanično zatražiti novi popis.

„Pripremamo zajedničku deklaraciju sa predstavnicima grčke, vlaške i drugih manjina, sa kojima ne priznajemo rezultate popisa. U njoj ćemo dati čvrste dokaze da je popis falsifikovan i da je to čista manipulacija. Deklaraciju ćemo poslati svim državnim i međunarodnim institucijama”, rekao je za MIA Vasil Sterjovski, predsjednik makedonske partije MAEI.

Partija i druga makedonska udruženja već su se izjasnili da ne priznaju rezultate popisa, a to su uradila i grčka udruženja.

Prema popisu stanovništva u Albaniji živi 2.281 osoba koje su se izjasnile kao Makedonci što je više nego upola manje u odnosu na popis iz 2011. godine. Prema riječima makedonskih predstavnika u ovoj zemlji živi preko 100 hiljada Makedonaca, uglavnom koncentrisanih u oblastima Male Prespe, Golog brda i Gore, a hiljade ih ima u Tirani, Elbasanu, Draču i drugim gradovima.

A grčki predstavnici ne priznaju predstavljenih 23.485 osoba grčke nacionalnosti. Oni tvrde da u zemlji živi oko 400 hiljada Grka, uglavnom naseljenih u južnom dijelu zemlje.

U reagovanju grčkog udruženja „Omonija” takođe se navodi da su podaci o vjerskoj pripadnosti takođe manipulacija. Vjeruju da je broj pravoslavnih veći od prikazanog.

Najveće iznenađenje ovog 12. popisa je broj pripadnika bugarske manjine, koja do 2017. godine uopšte nije bila priznata u Albaniji. Vlasti su to učinile nakon bugarskih prijetnji evropskim integracionim putem Albanije.

Sada u Albaniji „živi” 7.057, iako se na prethodnih 11 popisa ni jedan stanovnik Albanije nije izjasnio kao Bugarin.

U međuvremenu, optužbe za falsifikovane podatke odbacila je direktorica Zavoda za statistiku Elza Duli, koja je rekla da je popis bio transparentan i profesionalno sproveden po međunarodnim standardima, prenosi „Nova Makedonija”.

Kako je saopćeno ranije, prema etničkoj pripadnosti u zemlji živi 2,1 milion Albanaca, 23.485 Grka, 12.375 Egipćana, 9.813 Roma, 2.963 Bošnjaka i drugih.

Podsjetimo, rezultati popisa stanovništva u Albaniji iz 2011. godine uključuju brojke od 8.301 Roma i 3.368 Egipćana, koji pojedinačno predstavljaju 0,3% i 0,1% ukupnog stanovništva. Neslužbene procjene ukupnog broja Roma u Albaniji variraju od 80.000 do 150.000 (tj.između 2,5% i 4,7% ukupnog stanovništva), dok NVO-i procjenjuju broj Egipćana na više od 200.000 (5,2% ukupnog stanovništva). Romi i Egipćani žive na cijelom području zemlje, pri čemu su najveće koncentracije stanovništva u središnjoj i jugoistočnoj Albaniji.

Dakle, zvanično je broj povećan u odnosu na popis iz 2011. No, vjeruje se da je stvarni broj Roma u Albaniji mnogo veći.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button