Region

Premijerno prikazana predstava “Samo pitam, kako treba da izgleda Rom/kinja?”

Ova predstava prije svega govori o mladim Romima i Romkinjama koji žele da budu ravnopravni članovi zajednice i da se svojim radom i zalaganjem izbore za svoje mjesto u društvu.

Predstava “Samo pitam, kako treba da izgleda Rom/kinja?” je priča o mladim i obrazovanim Romima i Romkinjama koji ne spadaju u naslijeđene stereotipe o tome ko su i kakvi su Romi. Oni govore o svakodnevnim izazovima sa kojima se susreću i svojoj borbi. Ovo nisu izmišljene priče, već stvarni događaji koje svakodnevno doživljavaju u nastojanju da dokažu da boja kože ne definiše ono što oni zaista jesu.

Premijeri predstave, koja je održana u Kulturnom centru Novog Sada u Srbiji, prisustvovale su brojne zvanice, među kojima je bila i Ljiljana Mihajlović, direktorica Kancelarije za inkluziju Roma. Mihajlović je izjavila da predstavu realizuje Asocijacija mladih volontera u saradnji sa Društvom „Rom“ Kostolac

Kako je navela Mihajlović, ova predstava prije svega govori o mladim Romima i Romkinjama koji žele da budu ravnopravni članovi zajednice i da se svojim radom i zalaganjem izbore za svoje mjesto u društvu. Oni žele da budu prihvaćeni bez naslijeđenih predrasuda i da zaustave diskriminaciju romske populacije.

Ovaj pozorišni performans je dio projekta podržanog od strane Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), čiji je fokus na osvjetljavanju stereotipa, predrasuda i diskriminacije sa kojima se Romi i Romkinje svakodnevno suočavaju, premosi Telegraf.rs.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button