Novosti

Vijeće za štampu i online medije u BiH podsjeća na važnost medijskih sloboda

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, podsjeća javnost i sve članove medijske zajednice BiH na važnost medijskih sloboda za razvoj demokratskih društava, posebno u ovako izazovnim vremenima.

Prema Indeksu slobode medija u svijetu koji izdaju Reporteri bez granica, Bosna i Hercegovina zauzima 67. mjesto, što je lošije u odnosu na prošlogodišnje 58. mjesto, saopćeno je iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Da mediji ne uživaju potrebne slobode za neometan rad jasno je detektirao i američki State Department u svom posljednjem izvještaju o ljudskim pravima. Oni su naveli da je u proteklom periodu nastavljeno nasilje, zastrašivanje, uznemiravanje nad novinarima i medijskim kućama, a stizale su im i prijetnje, uključujući i prijetnje smrću.

U onemogućavanju novinara i medijskih kuća da izvještavaju o radu institucija, nastavljeno je zloupotrebljavanje brojnih restriktivnih mjera, uvedenih za suzbijanje pandemije COVID-19, čime se jasno krše medijske slobode o pristupu informacijama. Pored toga, novinari se konstantno suočavaju sa raznim pritiscima, neosnovanim kritikama, ali i uvredama, koje često dolaze od zvaničnika koji su predmet medijskih izvještaja.

Uznemirujuća je informacija da se tokom prošle godine povećao broj napada na novinare, pa i od javnih zvaničnika, a novinari i medijske kuće susretale su se sa ogromnim pritiscima čiji rezultat treba biti cenzura.

Prošlu godinu obilježile su i dvije sudske presude, koje su svojevrsni presedan, a kojima se od dva medija traži isplata neosnovano visoke odštete.

Svi ovi podaci pokazuju da BiH kao država i društvo ne napreduju u pogledu slobode medija, nego da čak nazaduju, što je zabrinjavajući trend.

Vijeće za štampu i online medije u BiH podsjeća da je sloboda medija jedan od uvjeta za napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji i da je upravo sloboda medija jedan od indikatora demokratičnosti društva, jer je pravo na pouzdane, istinite i blagovremene informacije jedno od osnovnih ljudskih prava.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button