EU Roma

Zatvorena istraga o smrti Stanislava Tomáša, borba za pravdu se nastavlja

Podsjetimo, Tomáš je umro 19. juna prošle godine nakon što su policajci u Teplicama prilikom hapšenja upotrijebili silu, klečeći mu na vratu nekoliko minuta, nakon čega je preminuo u kolima hitne pomoći.

Odluka čeških vlasti da zatvore istragu i obustave sudski postupak u vezi sa smrću Stanislava Tomáša, Roma koji je umro nakon što je pretrpio nasilje prilikom hapšenja 19. juna 2021., predstavlja odstupanje od pravde, izjavila je grupa čeških i međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Prije nekoliko dana Glavni inspektorat policijskih službi zatvorio je istragu o ponašanju policijskih službenika prisutnih pri hapšenju Stanislava Tomáša. Utvrdili su da je policijska intervencija “izvedena na standardan način, uz primjenu zakonitih mjera prisile, čija upotreba nije imala dokazanu uzročnu vezu s kasnijom smrću”.

Nedavno je i Ured glavnog tužioca potvrdio da je odluka Policijske uprave grada Ústí nad Labem da ne otvori istragu zakonita.

Evropski centar za prava Roma (ERRC) i Forum za ljudska prava koji pomažu u pravnom zastupanju porodice preminulog, odgovorili su podnošenjem zahtjeva Uredu glavnog tužioca za pokretanje postupka preispitivanja. Organizacije također namjeravaju iznijeti slučaj pred Ustavnim sudom.

ERRC, ROMEA, Amnesty International Češke Republike i Konexe zajedno dovode u pitanje nezavisnost i učinkovitost istrage i traže od češke vlade da predloži zakonodavne mjere koje će osigurati da slične slučajeve propisno istražuje nezavisno tijelo u budućnosti.

“Odluka o zatvaranju istrage o smrti Stanislava nije bila neočekivana, ali je ipak uskraćivanje pravde. Vladi poručujemo da je odavno prošlo vrijeme za izjavu o tome kako planiraju spasiti povjerenje Roma u sistem koji očito pokazuje malo interesa za istragu postupanja policijskih službenika, te uvjeravanje da će se poduzeti mjere kako bi se osigurala nepristranost u budućim istragama. U međuvremenu, nastavljamo borbu za pravdu za Stanislava. Sljedeći korak je Ustavni sud, ali istražit ćemo sve dostupne pravne puteve, uključujući i Evropski sud za ljudska prava, ako češki sudovi ne budu mogli osigurati pravdu”, rekao je predsjednik ERRC-a Đorđe Jovanović.

“Istraga smrti Stanislava Tomáša od samog početka bila je potkopana izjavama, koje su opravdavale policijsku intervenciju, visokih državnih dužnosnika, uključujući tadašnjeg premijera Andreja Babiša, što je izazvalo velike sumnje u to hoće li istraga biti nezavisna i temeljita”, rekla je Linda Sokačová, direktorica Amnesty Internationala u Češkoj.

Podsjetimo, Tomáš je umro 19. juna prošle godine nakon što su policajci u Teplicama prilikom hapšenja upotrijebili silu, klečeći mu na vratu nekoliko minuta, nakon čega je preminuo u kolima hitne pomoći. Snimak hapšenja i policijske brutalnosti brzo se proširio društvenim mrežama, a nakon toga ovaj čin naišao je na kritike javnosti i međunarodnih aktivista i organizacija, što je rezultiralo protestima širom Evrope. Na snimku se vidi policajac kako kleči na vratu Tomáša na jednak način na koji je ubijen i Afroamerikanac George Floyd u maju 2020. u SAD-u. U rezultatima obdukcije navodi se da uzrok smrti Tomáša nije povezan s postupkom policije.

U izvještaju češkog zamjenika ombudsmena od 13. decembra 2021. navodi se da je policija imala važnu ulogu u smrti Roma. Kako je navedeno u izvještaju,  policajci su odugovlačili sa zvanjem hitne pomoći i nisu pratili Stanislavovo zdravstveno stanje. Osim toga, ustanovljeno je da je Regionalna policijska uprava u svojoj internoj istrazi izostavila ključne informacije o tome kako je Stanislav kolabirao prije dolaska hitne pomoći, što bi moglo predstavljati neuspjeh u provođenju učinkovite istrage.

Policijska pekomjerna upotreba sile protiv Roma veoma je rasprostranjena u Evropi. Iz Evropske komisije su ranije kazali da su mnogi Romi u Evropskoj uniji „žrtve predrasuda i socijalne isključenosti“, uprkos zabrani diskriminacije u EU.

Podsjetimo i da je Asocijacija mladih Roma “AKSIOM” organizovala prošle godine ispred Ambasade Češke Republike u Sarajevu mirni protest povodom Stanislavove smrti. Kako je istaknuto na protestu, brutalnost policije koja se završila kobno razlog je što su romski aktivisti i aktivistkinje širom Evrope organizovano krenuli u masovne proteste sa kojih su poslali jasnu poruku “Stop rasizmu – Romi neće da ćute“. Aktivisti AKSIOM-a pročitali su svoje zahtjeve, među kojima je i onaj za nezavisnim provođenjem istrage u vezi sa smrću Stanislava Tomaša.

Slični protesti su održani u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Kosovu, Rumuniji, Bugarskoj i drugim zemljama širom Evrope.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button