Novosti

Romi s Varde ponovo u akciji, ovog puta čiste svoje naselje

Akcija čišćenja je počelo 21.03.2022. i trajat će sve do kraja marta, a građani su se odvojili po grupama kako bi lakše i brže odradili svoje poslove

A. Ahmetović

Nakon čišćenja lokalne buvlje pijace, Kakanjci, mještani Varde, odlučili su da očiste i svoju mjesnu zajednicu.

Već je poznato je da na Vardi živi veliki broj Roma i da se godinama bore sa problemom nepropisnog odlaganja smeća. Na inicijativu bivše predsjednice Mjesne zajednice Varda, mještani su se uključili u akciju čišćenja kako bi za vrlo kratko vrijeme i uz minimum truda, učinili Vardu ljepšom i čistijom.

Akcija čišćenja je počelo 21.03.2022. i trajat će sve do kraja marta, a građani su se odvojili po grupama kako bi lakše i brže odradili svoje poslove.

Na Vardi postoje 2 kontejra, ali nisu dovoljna da bi se svo smeće pravilno odložilo. JKP “Vodokom” Kakanj se pobrinula da mještani Varde dobiju još dva dodatna kontejnera, koji bi trebali biti postavljeni u toku ove sedmmice.

Mještani smatraju da je akcija čišćenja dobra inicijativa i da bi od sada trebali voditi više računa o mjesnoj zajednici.

Općina Kakanj nam je podijelila radne rukavice, vreće za smeće, sendviče i osvježenje, a osigurat će i odvoz smeća do gradske deponije, taj dio posla će odraditi JKP Vodokom Kakanj”, rekla je Aida Vehabović, jedna od mještanki Varde.

Aida smatra da bi sve ovo trebala biti opomena za kasnije kako se ne bi više trebalo bacati smeće i odlagalo na mjestima koja nisu određeni za tako nešto, a istovremeno, akcija je podsjetila sve sve građane na važnost čiste životne okoline.

Fotografija ustupljena portalu Newipe

“Bilo mi je drago što i dalje učestvujem u ovakvim lijepim akcijama, i željela bih da zasadimo neke lijepe biljke i drveća i da čuvamo svoju planetu Zemlju”, kaže ona.

Kako bi se održalo trenutno stanje i kako ne bi došlo do ponovnog nagomilavanja smeća, neki od građana smatraju da bi se trebali omogućiti kontejneri za razdvajanje smeća, kako bi se moglo reciklirati.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button