Region

Konferencija “Uloga romskih medija i informisanje”: Mediji su snažan alat za postizanje ciljeva

Cilj konferencije bio je okupiti novinare romske nacionalnosti, kao i one koji se bave pitanjima romske zajednice, kako bi se formirala Evropska novinarska mreža radi poboljšanja informisanosti Roma na maternjem jeziku.

Od 20. do 22. maja, u Murskoj Soboti u Sloveniji, održana je Prva konferencija posvećena razvoju medijske strategije, kritičkom pristupu i unapređenju položaja novinara koji se bave pitanjima romske zajednice u Evropi.

Organizatori ove konferencije bili su Evropska romska unija, Zvezda Romov Slovenija i Romik. Cilj konferencije bio je okupiti novinare romske nacionalnosti, kao i one koji se bave pitanjima romske zajednice, kako bi se formirala Evropska novinarska mreža radi poboljšanja informisanosti Roma na maternjem jeziku.

Santino Spineli, muzičar i kompozitor iz Peskare u Italiji, ističe važnost promovisanja romske kulture, posebno muzike, u medijima.

“Naša kultura je dragocjenost koja obogaćuje cijeli svijet. Daje nam identitet, istoriju i nacionalni ponos. Kultura je ključni integrativni element za Rome. Moramo biti prepoznati kroz svoju kulturu, ne kao socijalni problemi, već kao ljudi čija je kultura temeljna vrijednost“, kazao je Spineli.

Istakao je da mediji treba da promovišu romski jezik, identitet i tradiciju u cijelosti.

„Kultura je prelijepa i ja kao muzičar dajem svoj doprinos iz različitih perspektiva. Želimo da njegujemo naš folklor, ali i da pokažemo visok nivo muzikalnosti u klasičnoj i simfonijskoj muzici. Moj cilj je promovisati i slaviti romsku simfoniju. Uspjelo mi je da svoju muziku predstavim čak i na Milanskoj Skali kao jedini romski kompozitor. Najbolji solisti su izvodili moje kompozicije pred brojnom publikom, što je bilo inspirativno”, rekao je Spineli.

Na konferenciji se istakao jedan od ključnih problema s kojima se Romi suočavaju u medijima širom Evrope – nedostatak mladih koji žele da se bave novinarstvom.

Kako se navodi, Republika Srbija prednjači u ovom aspektu, velikim brojem medijskih programa i angažovanjem mladih Roma i Romkinja.

Tamara Jovanović, novinarka u romskoj redakciji RTS-a, naglasila je ulogu medija u promovisanju uspješnih mladih pripadnika romske zajednice.

“Teško je ostvariti uspjeh bez adekvatnih resursa. Tehnološki napredak posljednjih godina omogućava nam da iskoristimo taj potencijal. Svaki mladi čovjek može pokrenuti svoj kanal na društvenim mrežama i na taj način pozitivno uticati na percepciju o Romima. Među nama je mnogo obrazovanih i pametnih pojedinaca. Mediji su snažan alat za postizanje ciljeva”, naglasila je Jovanović.

Dalibor Tanić, urednik portala Newipe, istakao je važnost prilagođavanja trendovima u medijskoj promociji romske zajednice.

“Moramo pratiti trendove i biti relevantni. Internet mediji i društvene mreže postaju sve važniji za razmjenu informacija i javni diskurs. Treba iskoristiti ovaj potencijal za našu zajednicu,” kazao je Tanić, prenosi Telegraf.rs.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button