Novosti

Svjetski dan slobode medija: Stanje u BiH sve gore

Slobodni mediji su neophodni za postojanje sigurnog okruženja u kojem svi mogu da govore slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde. Trenutno, tako nije u Bosni i Hercegovini - upozoravaju iz Durštva novinara BiH.

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine  još jednom ukazuje na brojne probleme u medijskoj zajednici.

– I aktuelna i prethodne vlasti krši medijske slobode udaljujući ih svojim zakonskim rješenjima i istupima sve više od evropskih standarda – ističu iz Društva novinara BiH.

Svake godine sloboda izražavanja je, navodi se u saopćenju Društva, na udaru novih prijetnji, a novinari često meta nasilja, samo zato što svojim radom žele ukazati na: devijacije u društvu, kriminal i političko koristoljublje.

Naglašavaju da je teško u BiH biti nezavisan, i medij i novinar, radeći u društvu u kojem svako svakoga kontroliše i pokušava uticati na različite načine.

– Usvajanje izmjena Krivičnog zakona RS u koji je uveden institut klevete i uvrede, najbolji je pokazatelj da vlast želi podjarmljene medije i novinare pojedinačno, da ih tako natjera na autocenzuru i ukine bilo kakve pa i opravdane kritike njihovog djelovanja – navode iz Društva novinara BiH.

Ističu da je poznato kako je sloboda izražavanja od suštinskog značaja za izgradnju slobodnog i demokratskog društva, i jačanje prava pojedinaca.

– Slobodni i nezavisni mediji okosnica su demokratije. Oni su garancija da će vlasti u zemlji funkcionisati otvoreno i transparentno te da pravila važe jednako za sve. Slobodni mediji su neophodni za postojanje sigurnog okruženja u kojem svi mogu da govore slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde. Trenutno, tako nije u Bosni i Hercegovini – upozoravaju iz Durštva novinara BiH.

Predsjednik Udruženja „BH novinari“ Marko Divković izjavio je da se stanje medijskih sloboda u BiH samo pogoršava.

– Materijalni status velikog broja novinara je vrlo težak. Mnogi poslodavci im ne uplaćuju ili penziono ili zdravstveno, ili oboje, a mnogi od kolega i kolegica rade na dvije ili tri adrese da bi preživjeli. Gledajući iz drugog ugla, medijske slobode su sve gore, jer smo prošle godine imali dopunu zakona kojom je kleveta u RS ponovo krivično djelo. Kada sve to imamo na umu, onda ne možemo ničim biti zadovoljni, nažalost, ni ekonomskim, ni pravnim, ni sigurnosnim aspektom rada novinara. Ne ide nam u prilog, sve je gore, rekao je Divković za Avaz.

U godišnjem Svjetskom indeksu slobode medija koji objavljuju Reporteri bez granica (RSF) navodi se da su se politički napadi na slobodu medija, uključujući pritvaranje novinara, gušenje neovisnih medija i široko širenje dezinformacija, značajno intenzivirali u protekloj godini.

U godini kada će više od polovice svjetske populacije izaći na demokratske izbore, RSF indeks pokazuje sveukupni pad slobode medija na globalnom nivou i strmoglav porast političke represije nad novinarima i neovisnim medijima.

– Reporteri bez granica suočavaju se sa zabrinjavajućim padom podrške i poštivanja autonomije medija i povećanje pritiska od države ili drugih političkih aktera – rekla je urednička direktorica RSF-a Anne Bocandé.

– Države i druge političke snage igraju sve manju ulogu u zaštiti slobode medija. Ovo lišavanje moći ponekad ide ruku pod ruku s neprijateljskim radnjama koje podrivaju ulogu novinara ili čak instrumentaliziraju medije kroz kampanje uznemiravanja ili dezinformiranja – rekla je ona, prenosi Guardian.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button