Region

Unija Roma: Brutalno i ponižavajuće ponašanje policije u romskom naselju u Beogradu, MUP: Sve je po zakonu

I dok organizacije koje se bave ljudskim pravima tvrde da za ovo nasilje nad pripadnicima romske nacionalnosti postoje dokazi, iz MUP-a uvjeravaju da je policija sve uradila u skladu sa ovlaštenjima.

U beogradskoj opštini Palilula, u romskom naselju, u subotu naveče dogodila se policijska racija, zbog koje su građani koji tu žive optužili MUP da su ih napali, vrijeđali na rasnoj osnovi i prijetili im.

I dok organizacije koje se bave ljudskim pravima tvrde da za ovo nasilje nad pripadnicima romske nacionalnosti postoje dokazi, iz MUP-a uvjeravaju da je policija sve uradila u skladu sa ovlaštenjima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je zvanično saopštenje na ovu temu, i kako su naveli, policajci su “u skladu sa zakonom i ovlašćenjima” tražili osumnjičene za napad i maltretiranje više mlađih osoba na autobuskom stajalištu, a odmah potom napali i povrijedili policijskog službenika.

U saopštenju MUP-a Srbije se navodi da je najprije tridesetogodišnji policijski službenik 10. februara popodne napadnut u Bulevaru Despota Stefana prilikom vršenja službene dužnosti, u trenutku kada je uočio da tri osobe maltretiraju više mlađih lica.

Dodaje se da je policajac primijenio policijska ovlašćenja i legitimisao se službenom legitimacijom, “nakon čega su mu tri osobe uputile uvrede, a zatim je jedan od njih ciglom pogodio policijskog službenika u glavu, dok ga je drugi udario zatvorenom šakom, takođe u predjelu glave”.

Navedeno je da je policijskog službenika Hitna pomoć prevezla u Urgentni centar gde mu je ukazana ljekarska pomoć.

MUP je saopštio da je policija ubrzo identifikovala izvršioce, kao i da se radi o licima koja su od ranije poznata kao izvršioci više krivičnih djela sa elementima nasilja.

Navedeno je da je za dvoje od njih bila raspisana i potraga zbog postojanja osnova sumnje da su i u prethodnom periodu izvršili slična krivična djela.

U saopštenju MUP-a se dodaje da policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom intenzivno radi na pronalasku ovih lica.

S druge strane, oglasile su se organizacije za ljudska prava koje su osudile ovaj događaj.

Unija Roma Srbije izrazila je duboku zabrinutost i oštru osudu policijskog postupanja, koje je ocijenila “brutalnim i ponižavajućim”.

Ovo udruženje je dan kasnije saopštilo da incident predstavlja ozbiljno “prekoračenje ovlašćenja od strane policije, udar na ljudska prava, dostojanstvo i bezbjednost romske zajednice”.

“Prema izvještajima s terena, policijska racija nije samo bila dio redovne operacije u potrazi za osumnjičenim, već je izmakla kontroli i prerasla u brutalni napad na civilno stanovništvo”, navedeno je.

U saopštenju je dodato da članovi romske zajednice svjedoče o policijskom nasilju koje uključuje “fizičko zlostavljanje, prijetnje i verbalne uvrede usmjerene na nacionalnoj osnovi”.

“Takvo ponašanje nije samo neprihvatljivo, već predstavlja ozbiljano kršenje zakona”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da ovaj incident nije izolovan slučaj, već da predstavlja dio šireg problema koji se tiče odnosa između policije i romske zajednice.

Unija Roma Srbije je navela da zahtijeva hitnu, transparentnu i nepristrasnu istragu ovog slučaja.

A11, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava saopštila je da prikuplja na terenu dokaze o “brutalnom i nedopustivom prekoračenju policijskih ovlašćenja” u romskom naselju.

“Prema informacijama sa terena, pripadnici MUP-a upali su u romsko naselje u potrazi za N. N. licem, fizički napali nekoliko ljudi, prijetili građanima i upućivali rasističke i uvrede po nacionalnoj osnovi”.

Kako dodaju, u vremenu kada „svako malo slušamo o toleranciji, pravnoj državi i poštovanju ljudskih prava, izuzetno je poražavajuće i alarmantno kakvom su tretmanu gotovo svakodnevno izloženi Romi i Romkinje”.

“Građani Srbije su dovoljno zabrinuti zbog policijske demonstracije moći na javnim mjestima, ali je pripadnicima romske nacionalne manjine utoliko gore jer su svakodnevno podsjećani da njihova prava, u očima onih koji bi trebalo da nas štite, vrijede manje”.

Saopšteno je da će pravni tim Inicijative A11 u skladu sa informacijama kojima bude raspolagao, podnijeti u najkraćem roku odgovarajuće prijave državnim organima – nadležnom tužilaštvu, sektoru unutrašnje kontrole i Zaštitniku građana.

Inicijativa A 11 pozvala je MUP i ostale nadležne organe da hitno istraže kako je došlo do ovakvog postupanja i da odgovorne kazne u skladu sa zakonom.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button