Region

U Beogradu večeras protest protiv policijskog nasilja

Na protestu je prisutno par desetina okupljenih građana, među kojima i pripadnici romske nacionalnosti koji su u subotu bili žrtve policijskog nasilja koji navode da su ih policajci vrijeđali po nacionalnoj osnovi tokom racije.

Protest protiv policijskog nasilja nad Romima počeo je ispred Policijske uprave Grada Beograda. Povod za ovaj protest je policijska racija koja se dogodila u subotu u romskom naselju u Vuka Vrčevića, kako je saopštio ‘Zeleno-levi front’.

Ispred Policijske uprave prisutno je nekoliko novinarskih ekipa. Saobraćaj na Bulevaru despota Stefana nije blokiran, javni prevoz saobraća nesmetano.

„Problem je što se ovo ne dešava prvi put, već je prvi put da javnost za ovo zna. Ovdje smo da ukažemo da ove stvari ne smiju da se dešavaju. Hitna pomoć nije odgovarala na pozive povrijeđenih, tek kada smo ih mi pozvali oni su došli. Bitno je da istjeramo do kraja da utvrdimo ko je kriv za ovo“, rekao je za Danas Luka Petrović iz Zeleno-levog fronta, inače i asistent na Fakultetu političkih nauka.

„Svi znamo da su institucije zarobljene u našoj državi, teško može da se očekuje da će nešto uraditi ovim povodom“, dodao je on.

Na protestu je prisutno par desetina okupljenih građana, među kojima i pripadnici romske nacionalnosti koji su u subotu bili žrtve policijskog nasilja koji navode da su ih policajci vrijeđali po nacionalnoj osnovi tokom racije.

Podsjetimo, beogradska policija je u subotu uveče izvršila raciju u romskom naselju u opštini Palilula u ulici Vuka Vrčevića, a Zojani Demuš u čiju kuću su upali rekao je za N1 da su policajci bili nasilni, prijetili i vrijeđali ih na nacionalnoj osnovi.

On je ispričao da je policija upala u njegovu kuću u potrazi za komšijom, koji je osumnjičen za napad na policajca, kao i da su policajci bili nasilni, tukli žene u kući, a ukućane vrijeđali uzvikujući „Cigani“ i psovali ih.

Prema riječima Demuša, policija je upala i u druge kuće tokom večeri, ponašajući se na isti način.

„Oni nas tjeraju da mi špijuniramo za njih. Dolaze dok spavaš, nemaju nalog, viču šta je ‘Cigani’, je li znaš ovoga, je li znaš onoga“, naveo je Demuš, dodavši da ta situacija traje već mjesec dana.

Unija Roma osudila je „brutalno i ponižavajuće policijsko postupanje u romskom naselju na opštini Palilula u Beogradu“ tvrdeći da je policija, prilikom racije, prekoračila svoja ovlašćenja, prijetila, fizički i verbalno zlostavljala, ali i vrijeđala stanovnike na nacionalnoj osnovi.

Kako su naveli, incident predstavlja ozbiljno prekoračenje ovlašćenja policije, udar na ljudska prava, dostojanstvo i bezbjednost romske zajednice i stavlja pod sumnju sposobnost državnih organa da djelotvorno i pravično štite sve svoje građane.

S druge strane MUP je saopštio da su pripadnici policije, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, na adresama stanovanja, potraživali lica koja se sumnjiče da su prethodno uznemiravala više mlađih osoba na autobuskom stajalištu, a odmah potom napali i povrijedili policijskog službenika.

U namjeri da odbrani mlađa lica i zaštiti ih od nasilnika, primijenio je policijska ovlašćenja, legitimisao se službenom legitimacijom, poslije čega su mu tri osobe uputile uvrede, a zatim je jedan od njih ciglom pogodio policijskog službenika u glavu, dok ga je drugi udario zatvorenom šakom, takođe u predjelu glave, navodi se u saopštenju MUP-a.

Danas se oglasio i Policijski sindikat Srbije koji je naveo da je policija u romskom naselju djelovala po propisima.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button