Region

Sve manje djece govori romski jezik

Najveći izazov s kojim se Romi suočavaju u vezi s romskim jezikom je to što roditelji više ne uče svoju djecu romski jer jezik doživljavaju kao prepreku, a ne kao prednost.

Sve manje romske djece uči romski jezik, rečeno je na simpoziju o romskom jeziku koji je organizovalo Udruženje Roma Slovenije uoči Svjetskog dana romskog jezika koji se obilježio juče.

Najveći izazov s kojim se Romi suočavaju u vezi s romskim jezikom je to što roditelji više ne uče svoju djecu romski jer jezik doživljavaju kao prepreku, a ne kao prednost, rekla je Monika Sandreli iz ovog udruženja.

Roditelji vjeruju da će njihova djeca biti uspješnija u školi ako govore samo slovenski. Prema Sandreli, to nije tačno jer djeca nemaju problema s komunikacijom na različitim jezicima.

“Kad posjećujemo romska sela, vidimo da djeca razumiju romski jezik, ali ga ne govore”, rekla je Sandreli.

Udruženje nastoji potaknuti djecu na korištenje romskog jezika knjigama na romskom i trojezičnim časopisom Mini Multi na slovenskom, romskom i engleskom jeziku koji često bolje razumiju od romskog ili slovenskog, rekla je Sandreli.

Važnu ulogu u očuvanju romskog jezika imaju i emisije na nacionalnoj televiziji posvećene romskoj zajednici te romska radio stanica, istakla je.

I dok su se studije o Romima počele razvijati još u 15. vijeku, proučavanje romskog jezika, književnosti i kulture novijeg je datuma, rekao je predsjednik udruženja i ekspert za romske studije Jožek Horvat Muc.

“Ali najprije je trebalo standardizirati romski jezik”, rekao je dodavši da je slovenska romska zajednica to postigla 2012. godine, a 2014. izdala rječnik.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se 5. novembra, na dan kada je 2008. godine predstavljen prvi romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik. Taj se dan prvi put obilježio u Hrvatskoj, a na hrvatsku inicijativu UNESCO ga je priznao 2015. godine.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button