Novosti

U Historijskom muzeju BiH otvarena izložba “Rasna dijagnoza: Cigani”

Ova izložba je priča o nacističkom genocidu nad Sintima i Romima, te dugotrajnoj borbi za priznanje njihovih patnji.

Izložba pod nazivom “Rasna dijagnoza: Cigani” svečano je otvorena sinoć u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Ova izložba nije samo izložba, već priča o nacističkom genocidu nad Sintima i Romima, te dugotrajnoj borbi za priznanje njihovih patnji.

U sklopu regionalnog projekta, izložba je već uspješno organizovana u zemljama Zapadnog Balkana – Srbiji, Kosovu, Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji, prije nego što je stigla u Bosnu i Hercegovinu.

Svečano otvaranje je privuklo pažnju raznolike publike, uključujući političke predstavnike, diplomatske misije, predstavnike civilnog društva i intelektualnu elitu.

Direktorica muzeja Elma Hašimbegović svečano je otvorila događaj, dok su govornici uključivali njemačkog ambasadora u BiH Tomasa Fičena, savjetnicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Aminu Kavazović, kao i Hedinu Tahirović Sijerčić, istraživačicu romologije, koja je govorila o fazama istrebljenja Roma i Sinta na romskom jeziku.

Štefan Miler, politički savjetnik Centralnog savjeta njemačkih Sinta i Roma, također je pružio detalje o samom projektu i izložbi.

Ova izložba predstavlja simbolični izraz saradnje između Centralnog savjeta njemačkih Sinta i Roma, Romskog dokumentacionog i kulturnog centra njemačkih Sinta i Roma, Njemačke savezne fondacije za kulturu i Centra za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin.

Organizaciju izložbe podržava Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Njemačke.

Njeno predstavljanje javnosti Bosne i Hercegovine ima duboko emotivno značenje, podsjećajući nas na nedužne žrtve Holokausta, s posebnim naglaskom na patnje i genocid nad pripadnicima romske zajednice.

Izložba će biti otvorena za posjetioce u Sarajevu od 6. do 22. novembra 2023. godine, nakon čega će putovati u Banju Luku, prije povratka u Njemačku.

„Pozivamo sve građane da posjete Historijski Muzej BiH i dožive ovu zanimljivu i poučnu postavku, koja nam donosi važnu svjetsku historijsku temu“, poručili su organizatori.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button