Novosti

Svjetski dan romskog jezika obilježen u Brčkom

Romski jezik je veoma važan za očuvanje romske kulture, tradicije i običaja na ovim prostorima koja je veoma bogata.

Svjetski dan romskog jezika, 5. novembar, obilježili su u Brčko Distriktu volonteri i korisnici Dnevnog centra nizom aktivnosti i edukativnih radionica.

– Romski jezik je veoma važan za očuvanje romske kulture, tradicije i običaja na ovim prostorima koja je veoma bogata, ali nažalost statistike i pojedina istraživanja ukazuju da romska populacija sve manje upotrebljava romski jezik u svakodnevnom životu. Zbog toga na radionicama mlade učimo osnovama gramatike i izgovoru određenih riječi kako bi sačuvali i potaknuli mlade da češće koriste romski jezik za sporazumijevanje – rekao je Asmir Husić, koordinator Dnevnog centra Brčko.

Prema njegovim riječima, postoje mnogi mehanizmi koji mogu biti primijenjeni u obrazovanju i nevladinom sektoru radi očuvanja romskog jezika. Jedan od načina je uvođenje romskog jezika kao izbornog predmeta u školama, ali u Brčkom nema dovoljno obrazovnog kadra koji bi tu ideju mogao realizovati.

– Trenutno se u Tuzli provodi jedan pilot-projekat, odnosno uveden je čas romskog jezika u školama i čekamo rezultate tog programa kako bi uvidjeli gdje su greške koje bi eventualno izbjegli u Brčkom jer želimo taj projekat implementirati i u Brčkom – dodao je Husić.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik, a ustanovio ga je UNESCO 2015. godine s ciljem promovisanja romskog jezika kako bi pripadnici romske nacionalne manjine ostvarili pravo na služenje vlastitim jezikom u svim vidovima komunikacije i očuvanja nacionalnog identiteta.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button