Region

Krasnići predstavlja svoj rječnik romskog jezika

Nijedna zajednica ne može opstati ako ne čuva, ne razvija i ne obogaćuje svoj jezik. To je proces koji treba da se sprovodi u institucijama koje uz pomoć svojih nadležnosti čuvaju maternji jezik – istakao je Alija Krasnići, autor Romsko-srpskog rječnika.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu na zajedničkom štandu svih vojvođanskih manjina, biće predstavljen Romsko-srpski rječnik, autora Alije Krasnićija. Ovaj autor član je Udruženja književnika Srbije, kao i Komisije za život i običaje Roma pri SANU.

„Nažalost, nama Romima treba još dosta obrazovanja jer još nismo dovoljno zainteresovani za ovakve promocije, da se upoznamo i razgovaramo sa našim književnicima koji stvaraju na romskom jeziku, koji su svoj život posvetili romskoj književnosti. Na promociji očekujem veće interesovanje, prije svega mladih, jer je neophodno da oni vide i čuju nešto na svom romskom maternjem jeziku i da upoznaju ljude koji rade u ovoj oblasti“, istakao je Krasnići.

Kako navodi, rad na rječniku započet je još 1975. godine kada je na Kosovu i Metohiji, gdje je i rođen, bilježio narodno stvaralaštvo i usmena predanja.

Krasnići kaže da je prošlo šest godina od kada je izašao ovaj rječnik koji sadrži preko 75.000 riječi, među kojima ima i onih koje su sačuvane od davnina. I tek se sada ukazala prilika za njegovu širu prezentaciju i promociju.

„Ovako nešto do sada nije izdato na romskom jeziku. Ono što su Romi donijeli iz Indije, treba više da njeguju, za sebe i svoje potomke, da znaju svoje korijene i doprinesu unapređivanju romskog jezika. Iz naše prapostojbine donijeli smo više od hiljadu riječi koje i danas koristimo i uspjeli smo da ih sačuvamo od zaborava. Kasnije je nastala asimilacija romskog jezika i uslijedile su neminovne promjene i dopune jezika. Bez jezika svaka zajednica briše se sa karte svijeta jer gubi svoj osnovni temelj i indetitet. Zato sve zajednice trebaju da čuvaju, unapređuju i razvijaju maternji jezik“, kazao je za Telegraf autor romsko-srpskog rječnika Alija Krasnići.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button