Novosti

Grad Zenica i USAID: 60 hiljada KM za razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa

Sredstva su namijenjena za osobe kojima će to biti prvo zaposlenje, jer kandidati moraju biti  iz kategorije onih koji nikada nisu bili zaposleni te imaju više od 35 godina starosti ili su žrtve nasilja u porodici.

U sklopu Javnog poziva za finansiranje najboljih poslovnih planova zajedničkim sredstvima USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava i Grada Zenica, namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju marginaliziranih grupa žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa, Gradska uprava Grada Zenica organizirala je danas infosesiju.

Stručna saradnica za marketing, promociju i investicije Maša Sušić napomenula je kako je ovo već treći projekat koji ove godine realiziraju s USAID-om, u sklopu kojeg će uraditi program razvoja poduzetništva.

Fond za ovaj program je do 60.000 KM, a Grad učestvuje s 30.000 KM te isto toliko USAID. Kandidati će danas proći obuku, a sredstva koje im budu odobrena moći će koristiti za kupovinu mašina i alata za proizvodnju, a novac mogu koristiti i za subvenciju za uplatu doprinosa, iznajmljivanje prostora…

Do sada nismo imali fond iz kojeg kandidati mogu dobiti do 12.000 KM i ovo je prvi takav poziv – kazala je Škrbić, koja je najavila kako će komisija ocjenjivati kandidature.

Rok za prijavu je 10. novembar pa bi do kraja novembra ili početkom decembra trebala biti poznata i imena osoba koje će dobiti sredstva iz tog fonda.

“Sredstva su namijenjena za osobe kojima će to biti prvo zaposlenje, jer kandidati moraju biti  iz kategorije onih koji nikada nisu bili zaposleni te imaju više od 35 godina starosti ili su žrtve nasilja u porodici“, kazala je Škrbić, koja je napomenula da je uslov za prijavu da se trenutno nalaze u evidenciji nezaposlenih.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button