EU Roma

Nasilje nad Romima u Italiji: Aktivisti strahuju od povećanja broja napada

Izražena je zabrinutost nakon sumnje da je jedan romski kamp bio izložen napadu krajnje desnice. Incident dolazi u svjetlu rastućih društvenih napetosti u Italiji.

Molotovljev koktel bačen je iz vozila koje je prošlo pored sela u kojem žive Romi i Sinti u mjestu blizu Firence, u Italiji. Bomba je pritom zapalila ulaz u selo. Iako srećom niko nije povrijeđen, vatra je prouzrokovala znatnu materijalnu štetu.

Ovaj kamp prvi je put dospio u žižu javnosti još u martu 2019. tokom evropske i administrativne izborne kampanje u Pratu. Zajednica i udruženja Prata osudile su verbalne napade na kamp zbog “poticanja rasne mržnje”. Borci za ljudska prava kazali su da je od tada zajednica Sinta koja živi u selu, ovlaštena od strane općine Prato, “sistemski trpila neprijateljske akcije”.

Noel Maggini iz jednog italijanskog romskog udruženja je kazao da se romska zajednica suočava sa mržnjom i neprijateljstvom, što ovakvi zločini i potvrđuju.

„Ljudi su trenutno uplašeni. Tražili smo od policije da provede ozbiljnu istragu kako bi identifikovali odgovorne i zaštitili ovu zajednicu u međuvremenu kako bismo spriječili daljnje napade. Također pozivamo sve političke stranke da učestvuju u protestima“, rekao je Maggini.

Aktivisti su pozvali političare da javno osude ovaj napad i izraze solidarnost s porodicama žrtava.

“Dok Evropa posrće prema krajnjoj desnici od Njemačke do Italije, molimo evropske i lokalne kreatore politika da budu svjesni rastućeg nacionalizma i desnog ekstremizma, što neizbježno vodi agresiji i nasilju protiv Sinta, Roma i drugih manjina,” stoji u saopćenju.

I UN-ov Komitet za eliminaciju rasne diskriminacije upozorio je nedavno u svom izvještaju na rastući nivo govora mržnje protiv imigranata i manjina u Italiji.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button