Novosti

Istraživanje pokazalo: Rigidni narativi povećavaju rizik od nasilja, velika nejednakost u društvu

Diskriminacija na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj ili spolnoj osnovi je sveprisutna, i često je popraćena govorom mržnje, ksenofobijom, rasizmom, seksizmom i homofobijom. Romi, etničke i seksualne manjine su posebno pogođene, a žene iz tih grupa još više budući da predstavljaju manjinu unutar manjine.

Toksična muškost, rigidni rodni stereotipi, govor mržnje i medijsko predstavljanje tradicionalnih rodnih uloga povećavaju rizik od nasilja, posebno nad ženama, što se smatra najraširenijim oblikom nasilja u cijeloj regiji, pokazalo je novo istraživanje koje je podržala organizacija UN Women.

Prvo istraživanje u regiji koje su u potpunosti osmislili i vodili mladi fokusiralo se na istraživanje međusobne povezanosti između rodne ravnopravnosti i društvene kohezije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

Istraživanje “Glasovi mladih: Rodna ravnopravnost i društvena kohezija na Zapadnom Balkanu” otkriva da je 32 posto ispitanika tokom života svjedočilo ili lično doživjelo rodno uvjetovano nasilje, ali ih stigma i stid vezani za to sprječavaju da o tome govore.

Više od polovine ispitanika vjeruje da rodno uvjetovano nasilje negativno utiče na dobrobit mladih, 59% u Srbiji, 54% na Kosovu, 52% u Albaniji, 37% u Sjevernoj Makedoniji i 28% u Bosni i Hercegovini. Mladi su istakli da je negativno nasljeđe iz prošlosti jedna od ključnih prepreka rodnoj ravnopravnosti i društvenom jedinstvu, što se pretvara u izolaciju, strah i međugeneracijsko nepovjerenje.

Mladi koji su učestvovali u istraživanju smatraju da se izrazita nejednakost ogleda u pristupu obrazovanju i mogućnostima zapošljavanja žena, kao i drugih manjinskih grupa, poput migranata, osoba s invaliditetom i Roma. Osim toga, primijetili su da nedostatak formalnog obrazovanja o temama kao što su ravnopravnost spolova i mentalno zdravlje održava negativne efekte rigidnih patrijarhalnih normi i normalizaciju štetnog ponašanja.

Kako se između ostalog navosi u istraživanju, mladi s ovih prostora potvrđuju da je diskriminacija na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj ili spolnoj osnovi sveprisutna, i često je popraćena govorom mržnje, ksenofobijom, rasizmom, seksizmom i homofobijom. Romi, etničke i seksualne manjine su posebno pogođene, a žene iz tih grupa još više budući da predstavljaju manjinu unutar manjine.

1200 mladih ljudi sudjelovalo je u istraživanju u okviru inicijative Ujedinjenih nacija ‘Mladi za inkluziju, jednakost i povjerenje’ na Zapadnom Balkanu, uz podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a.

Sudionici su pozvali institucije i kreatore politika da ohrabre liderstvo mladih, ojačaju obrazovanje i svijest o diskriminaciji, nasilju baziranom na spolu, mentalnom zdravlju, i promovišu razgovore o historijskom nasljeđu, a istovremeno iskoriste uticajne osobe za pozitivne narative na društvenim mrežama i njeguju građanski način razmišljanja za odgovornost i socijalnu koheziju.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button