Region

Romsko naselje starije od 150 godina sravnjeno sa zemljom, pokrenuta istraga

Riječ je o naselju koje je bilo privremeno ispražnjeno jer je potopljeno nakon nedavnog izlijevanja Drave iz korita.

Hrvatska policija istražuje ko je mašinama porušio romsko naselje Autoput uz Dravu u Općini Drnje u Hrvatskoj, dok su njegovi stanovnici nakon nedavne poplave bili privremeno raseljeni. Naselje je starije od 150 godina i u njemu je živjelo sedam višečlanih porodica, od toga 16-ero odraslih i 17 djece. Srušeno je, kažu, bez najave i upozorenja tokom proteklog vikenda. Kako su rekli mještani sravnjenog naselja, nisu uspjeli spasiti ni stvari iz porušenih kuća.

Riječ je o naselju koje je bilo privremeno ispražnjeno jer je potopljeno nakon nedavnog izlijevanja Drave iz korita. Stoga su njegovi stanovnici bili privremeno smješteni u školskoj dvorani. Smatraju da je neko iskoristio njihovu odsutnost i na brutalan ih način lišio domova.

Predsjednik romskog Udruženja Korak po korak Franjo Horvat, koji je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, kaže da tamošnji objekti nisu bili legalizovani.

Jedna od tamošnjih čestica pripada privatnom vlasniku, ali druge dvije su u vlasništvu države. No s obzirom na to koliko su dugo živjeli na tom prostoru, Horvat se, u ime svojih sunarodnjaka, poziva na pravo dosjelosti, prenijeli su lokalni mediji.

„Svi su u šoku, ostali su bez svega. I nije ga odnijela voda ili zemljotres, već neko od komšija. Možete li to zamisliti? Odeš od kuće na nekoliko dana, vratiš se, kuća je srušena i sve što si stvorio kroz život, uspomene, dokumenta, stvari, zatrpane u ostatke doma“, kazao je Horvat medijima.

Jedan od ljudi koji je ostao bez kuće je Miroslav Oršuš, otac petoro dece.

„Ono što nam se desilo je bila posljednja kap koja je urušila naš svijet. Znam da je kuća nelegalna, ali ne znam da li je igdje ikome srušena, a da nije o tome obaviješten i data mogućnost da iznese stvari? Uostalom, ovo, koliko ja znam, nije srušila država. Imam petoro djece, dvoje školaraca, prvi i peti razred, njihove knjige i sve što su izabrali za školu sada je u ruševinama. Recite mi kuda ćemo mi sada? Hoće li nas preseliti? Samo tako, jer nemamo drugare, moje dijete u 5. razredu nema školskih drugova… Pa da, mi smo Cigani, čak ne ni Romi, nismo ljudi“, izjavio je Oršus.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button